Slecht-weer-fonds moet noodlijdende Bevrijdingsfestivals redden

24 oktober 2023

Er komt een landelijk garantiefonds om het voortbestaan van de Bevrijdingsfestivals te waarborgen.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt een voorstel van VVD-Kamerlid Pim van Strien om daarvoor minimaal een miljoen euro uit te trekken. Sommige Bevrijdingsfestivals staat het water aan de lippen. Na corona zijn de reserves op en bovendien zijn de financiële risico’s de afgelopen jaren flink gestegen.

Dat komt onder meer omdat omzetderving bij slecht weer niet te verzekeren is. Bij de laatste editie werden meerdere festivals stilgelegd vanwege noodweer, veel publiek bleef daarom thuis of keerde eerder huiswaarts.

Verschillende organisaties van de festivals hebben inmiddels aangeven dat het organiseren van toegankelijke Bevrijdingsfestivals ’niet langer geborgd is’, stellen de Kamerleden. Gemeenten en provincies zijn al langer bereid de festivals zijn te ondersteunen, maar zij wachten daarbij op het Rijk.

Dat moet daarom over de brug komen, vinden veel partijen in de Tweede Kamer. Met het nieuw op te richten fonds moeten de veertien Bevrijdingsfestivals zich kunnen verzekeren tegen slecht weer. In ruil voor deelname aan dit fonds gaan de festivals een solidariteitsbijdrage betalen, hiermee moet het fonds op peil blijven.