‘Smartphone-gebruik moet tijdens concerten worden beperkt’
29 november 2018
Uit een onderzoek van Eventbrite blijkt dat 64 procent van de Nederlanders die de afgelopen 12 maanden een muziekevenement heeft bezocht, open staat voor maatregelen om smartphonegebruik tijdens een concert, festival of clubbezoek te beperken.
Van de ruim 500 ondervraagden die het afgelopen jaar een muziekevenement hebben bezocht, zegt meer dan de helft liever te hebben dat anderen minder foto’s en video’s zouden maken tijdens een optreden. Opvallend is dat 64 procent zegt zelf ook opnames te maken. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt weleens het gevoel te hebben gehad dat ze zich niet zoveel hadden moeten concentreren op het nemen van foto’s, maar meer hadden moeten genieten.
Bekende artiesten als Adele, Alicia Keys, Nick Cave, Kendrick Lamar en wijlen Prince, vroegen fans om van het moment te genieten en in sommige gevallen af te zien van het gebruik van hun telefoons tijdens een optreden. Bekende stand-up comedians zoals Chris Rock en Kevin Hart en Jack White, de voormalige frontman van White Stripes, verbieden smartphones helemaal tijdens hun optredens.
Uit een rondvraag onder diverse Nederlandse clubs, locatie-eigenaren, festivals en artiesten blijkt dat ook bij hen de discussie onder smartphonegebruik levend is: het merendeel van de professionals maakten zich tot op een zekere hoogte zorgen over het smartphonegebruik tijdens optredens. Een club die proactief smartphonegebruik aanpakt is De School in Amsterdam. Zij plakken de lens van een smartphone af en vragen bezoekers van de club om vooral te dansen. Jochem Wertheimer, eigenaar van De School: “Alles in onze club straalt uit dat luisteren en opgaan in de muziek belangrijker is dan het vastleggen van een moment.”
De bevindingen in Nederland sluiten aan bij de resultaten uit een vergelijkbaar onderzoek van Eventbrite onder 2.000 bezoekers, in Duitsland en Groot-Brittannië, die in de afgelopen 12 maanden een live evenement hebben bezocht. In beide landen staat de meerderheid van de bezoekers (D:75 procent, GB:69 procent) open voor maatregelen om het maken van foto’s en video’s tijdens live evenementen in te perken.
Anja Schneider, dj, producer en eigenaar van een platenlabel ,zegt in een reactie op het Britse onderzoek: “Als dj wil ik mensen entertainen. Ik bouw aan een set die misschien wel de hele nacht duur of aan het einde van een after-party is gepland. Je kunt dat dan niet samenvatten in een klein stukje video, gefilmd op een telefoon, van drie minuten of twintig seconden of zoiets. Zie ik een woud van telefoons in de lucht als ik aan het optreden ben. Natuurlijk. Voor mij is dat een probleem, omdat je de mensen niet kunt zien. Je kunt de sfeer niet bepalen en je kunt de gezichten van mensen niet zien.”