So What! viert 55 jarig jubileum in maart

21 februari 2018

Op 3 maart bestaat So What! in Gouda 55 jaar. Wat ooit in over de brug begon als jazz sociëteit is in 55 jaar uitgegroeid tot een landelijk erkent poppodium, en draait ook nog altijd volledig op vrijwilligers.

Openingsweekend

Op 2 maart zal de jubileummaand feestelijk geopend worden met een optreden van Tim Knol. 3 maart zal volledig in het teken staan van de rijke historie van So What. Tijdens het themafeest ‘De Tijdmachine’ wordt er een reis gemaakt door de tijd en vliegen de vele decennia So What-geschiedenis om de oren. Voordat ‘De Tijdmachine’ van start gaat, is er een reünie. Ook het ‘Eetcafé’ is al jaren een begrip in Gouda. Op 4 maart zal het Eetcafé volledig in het teken staan van 55 jaar So What. Er wordt dan dus ook gekookt door So What-medewerkers uit verschillende generaties. Kijk hier voor meer informatie en speciale jubileum passepartouts.

Een stukje geschiedenis

In 1963 kwam een groep vrienden tot de conclusie dat ze ontevreden waren over het muziekaanbod in Gouda en hier geen genoegen mee namen. Ze besloten ‘De Goudse Jazz Sociëteit’ op te richten. Op Zondag 3 maar 1963, 20:00 uur werd de sociëteit geopend aan de Oosthaven, in het gebouw van de Goudse Jeugd Sociëteit. Een jaar later verhuisde de jonge Sociëteit naar het gebouw van de voormalige St. Jozefschool aan de Peperstraat, boven uitgaansgelegenheid ‘Over de Brug’. Op 21 november 1964  was hier de heropening onder de naam So What! naar het gelijknamige nummer van Miles Davis. De gedachte achter de nieuwe naam: “Wie kan ons wat maken? Heb je er wat op tegen, dan kom je niet, So What!?”

Hoewel So What blij was met een nieuw plekje, zorgde de locatie voor flink wat oproer. De bezoekers van de Sociëteit konden moeilijk overweg met de bezoekers van Over de Brug. Er was constant geluidsoverlast en Over de Brug wou snel weer gebruik gaan maken van de ruimte waar So What nu in zat. So What zou oorspronkelijk maar 5 maanden blijven, echter zijn deze 5 maanden uiteindelijk uitgelopen tot 6 jaar. So What was hard op zoek naar een nieuwe locatie, een locatie die zij echt hun eigen plek konden noemen.

Na veel bureaucratie, onzekerheden en een volhardend bestuur koos So What in juni 1970 voor de Asschuur. Na vier maanden van verbouwen werden de deuren opnieuw geopend op 10 oktober 1970. Binnen zeven en een halfjaar was de Soos twee keer verhuisd. Nu de Soos eindelijk de vrijheid van een eigen pand had zorgde dit ook voor extra verantwoordelijkheden. Het Bestuur kon alle taken niet alleen meer uitvoeren en werd er beroep gedaan op de meest actieve leden om te helpen. Zo ontstond de oprichting van verschillende commissies zoals we die vandaag de dag kennen.

In 1982 kwam de gemeente met het volgende struikelblok voor de Soos. Na 12 jaar langs de buitenrand van de stad te hebben gezeten. Kwam de huisvesting wel erg snel dichterbij. Pal naast de Soos kwam een appartementencomplex. So What moest weer aanpassen en startte een enorme verbouwing om geluidsoverlast te beperken. In 1985 sloot So What voor 7 maanden om het pand te verbouwen voor een half miljoen gulden. Het pand werd geïsoleerd, opnieuw ingedeeld en geluidsdicht gemaakt. De Soos werd getransformeerd van bouwval naar geluidsdichte sociëteit. Dit was de laatste grote verbouwing die So What heeft meegemaakt. Hoewel de binnenkant meerdere malen is veranderd van kleuren, geuren en vormen; is de basis van deze grote verbouwing nog steeds te zien.

In 2014 is de voorzaal verbouwd. De oude bar is vervangen door een nieuwe en de grind en houten vloeren vervangen voor een pvc tegelvloer. De koets die achter de bar stond hebben wij geschonken. Hij is gerestaureerd tot interactief pijpenmuseum die rondjes rijdt in Gouda, officiëel geopend door onze huidige burgemeester. In juni 2017 heeft So What een grote verandering doorgemaakt door een kassasysteem aan te schaffen en over te gaan op cash-less. Zo kunnen bezoekers alleen nog maar pinnen in So What en hoeven zij geen munten meer te halen.