Bron

Stage Cultuur Inclusief

Stage Cultuur Inclusief: een aanrader voor poppodia en -festivals

18 april 2024

Stage Cultuur Inclusief: een aanrader voor poppodia en -festivals

Veel culturele instellingen maken al gebruik van de subsidieregeling Stage Cultuur Inclusief.

Directeur Correen Dekker van NOORDWOORD in Groningen, verwierf al tot twee keer toe met succes een stagiair via Stage Cultuur Inclusief: “Echt een aanrader!”.

“Maya is dit jaar vol enthousiasme gestart en komt met verrassende ideeën en een flinke dosis energie. De vorige stagiair Yvonne werkte mee aan de openingsavond van het festival. Ik heb zelf gemerkt hoe betrokken en met aandacht ze werkte. We schakelen haar nog steeds wel eens in.”
Directeur Correen Dekker vertelt enthousiast dat NOORDWOORD al tot twee keer toe met succes een stagiair kreeg via Stage Cultuur Inclusief. NOORDWOORD is een literaire organisatie die twee festivals organiseert in Groningen: het Literatuurfestival Het Grote Gebeuren en het Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. Maya helpt op dit moment mee met het opzetten van het programma van Dichters in de Prinsentuin.

Inclusie
Maya geniet enorm van haar stageplek en vertelt hoe leerzaam het is bij NOORDWOORD. “Al vanaf het begin van de stage, merk ik dat ik enorm groei en dat gaat nog wel even door! Naast dat ik leer over wat er komt kijken bij het organiseren van een festival en leer hoe een organisatie in het algemeen te werk gaat, stimuleert het erg om aan mezelf als maker te werken.”
Maya voelt zich zeer opgenomen in het team: “Alles wat we doen, doen we samen. Niemand hoeft het programma in zijn eentje te bedenken. Dit is heel fijn en zorgt natuurlijk ook voor meerdere invalshoeken. Zo ben je allemaal even verantwoordelijk en telt je mening ‘als stagiair’ even veel mee als iemand die hier al een tijd werkt. Dat is spannend, maar geeft ook heel voldoening. Er wordt heel goed rekening gehouden met wat ik kan, nodig heb en zou willen.”

Subsidie
Stage Cultuur Inclusief brengt vraag en aanbod bij elkaar. Bovendien kunnen culturele instellingen  €1000,- subsidie aanvragen voor de vergoeding van de stagiair. Directeur Correen Dekker vindt het echt een aanrader voor andere culturele instellingen. “Het is belangrijk dat de sector toegankelijk is en blijft voor alle talentvolle starters. Het platform bemiddelt daarin.” Ze typeert de samenwerking met het platform als prettig en het contact is helder en opvallend efficiënt. “Je krijgt snel antwoord en er wordt met je meegedacht. Dat is heel fijn.”

Aanrader
Maya vertelt dat het best moeilijk was om een stage te vinden. “Daarom was ik ook blij Stage Cultuur Inclusief: die maakt het proces makkelijker. Je krijgt een overzicht van beschikbare vacatures én er is in de sollicitatie ook ruimte voor een persoonlijke motivatie. Veel van die standaardformulieren hebben alleen plaats voor praktische info.” Ook Maya raadt het platform graag aan, aan haar medestudenten. “Stage Cultuur Inclusief denkt met je mee en maakt het je makkelijker om een stage te vinden. Dat werkt veel beter dan zelfstandig onderzoek te doen naar plekken waar je stage wilt lopen en dan maar afwachten of ze überhaupt iemand zoeken. Ik wou dat ik het platform eerder in mijn traject had gevonden, dan had ik vast veel sneller een stage gevonden die bij me past.

Wil jij als poppodium of festival ook gebruikmaken van het platform?
Het doel van Stage Cultuur Inclusief is stageplekken divers en inclusief in te vullen. Zij zorgen voor een goede persoonlijke match. Bij een geslaagde match kun je bovendien een tegemoetkoming aanvragen van €1000,- De regeling loopt nog minimaal tot 1 november 2024.

Voor meer informatie ga naar www.stagecultuurinclusief.nl

Vacature plaatsen? Maak dan eerst hier een account aan: www.stagecultuurinclusief.nl/registratie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via info@stagecultuurinclusief.nl

Stage Cultuur Inclusief is een initiatief van de Rijkscultuurfondsen, met extra middelen van het Ministerie OCW.