Steeds meer festivals melden zich aan voor Ben je oké-campagne

16 mei 2019

Veel festivalorganisatoren pakken de komende tijd ongewenst seksueel gedrag op het festivalterrein actief aan door mee te doen met de campagne Ben je oké. Afgelopen Bevrijdingsdag hebben de bevrijdingsfestivals in Haarlem, Wageningen, Overijssel, Limburg, Den Haag en Utrecht  aandacht besteed aan de campagne. Best Kept Secret, Welcome To The Village, Sziget (H), Indian Summer Festival, Zwarte Cross en ADE gaan er ook mee aan de slag. 

Roosmarijn Reijmer (Best Kept Secret Festival): “Een festival moet een ‘safe space’ zijn voor iedereen. Door de Ben je oké campagne merk ik zelf bij het uitgaan dat ik alerter ben of al mijn vrienden in orde zijn en blijven, door dat nu ook actief uit te dragen met onze events, denk ik dat wij op een relatief eenvoudige manier iedereen net iets bewuster kunnen maken, iets wat zowel het event als de bezoekers ten goede zal komen.”

Hoog animo
80 podia, clubs en festivals doen inmiddels mee met de Ben je oké-campagne. Gezamenlijk kunnen we ongewenst seksueel gedrag het beste terugdringen. Helaas komt ongewenst seksueel gedrag overal voor, ook op festivals en in podia.

57% festivalbezoekers maakt het mee

In een opinieonderzoek door EenVandaag i.s.m. Festileaks van juni 2018 geeft bijvoorbeeld 48% van de vrouwelijke festivalbezoekers aan dat zij ongewenst seksueel gedrag meemaakten. Ook mannen maken ongewenst seksueel gedrag mee op festivals, 9% van de mannelijke festivalbezoekers geeft aan dat zij daar negatieve ervaringen mee hebben.

Zo kun je als festival meedoen met Ben je oké:

Verspreid het beeldmateriaal van de Ben je oké campagne op je festival, website, in de app en op socials. Vraag de ‘toolkit’ aan. Communiceer duidelijk naar je publiek hoe jouw festival omgaat met ongewenst seksueel gedrag. Mail voor tips en richtlijnen naar benjeoke@rutgers.nl

Bereid je barpersoneel en festivalvrijwilligers voor op ongewenst seksueel gedrag met de cursus ‘Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie’ van Veiligheidstrainingen.nl  en ‘Safer Clubbing’ training van Sexmatters.