Bron

Rendement.nl

Stijging verzuim vanwege stressklachten

26 september 2024

Het aandeel werknemers dat het afgelopen jaar verzuimde vanwege stressklachten is gestegen in vergelijking met het jaar ervoor.

Preventie moet zich richten op vroegtijdig herkennen van stresssignalen en op begeleiding van eerder uitgevallen werknemers. Uit cijfers die de arbodiensten Arboned en HumanCapitalCare bekendmaakten zou blijken dat het verzuim vanwege stressgerelateerde klachten in de periode juli 2023 tot en met juni 2024 is gestegen met 8% ten opzichte van het jaar ervoor. Eén op de vier verzuimdagen veroorzaakt door stress.

Verzuim vanwege stressgerelateerde klachten duurt gemiddeld 245 dagen en kan oplopen tot meer dan 300 dagen. Hoe eerder de klachten herkend worden, hoe eerder hulp kan worden geboden zodat langdurig verzuim wordt voorkomen. De cijfers komen uit de eigen verzuimgegevens en zijn niet openbaar toegankelijk.

Preventie richten op vroeg signalering en terugval

De aanpak van stress bestaat allereerst uit vroegtijdig herkennen van stresssignalen. Stress wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren: arbeidsomstandigheden, privéomstandigheden en persoonlijkheid. Dat maakt het soms lastig om erover te praten. Als andere maatregel voor preventie die wordt genoemd is blijvende aandacht voor werknemers die al eens langdurig ziek zijn geweest vanwege stressklachten. Uit onderzoek van HumanTotalCare en Amsterdam UMC zou blijken dat een op de zeven werknemers binnen drie jaar opnieuw langdurend uitvalt. Vaak al binnen een jaar na de terugkeer naar het werk. Amsterdam UMC werkt met het programma DESTRESS aan een methode om stress te meten en eerder aan te pakken (Nationale wetenschapsagenda).