‘Stoppen omdat je niks verdient is voor kunstenaars geen optie’

21 mei 2019

Een lunchconcert geven voor niets, of slechts een paar tientjes onkostenvergoeding – veel kunstenaars en ook instellingen lijken het normaal te vinden. Voor kunstenaars is langdurig niks verdienen namelijk geen reden om te stoppen. 

Voor kunstenaars is langdurig te weinig verdienen om rond te komen geen reden om te stoppen. En daardoor werkt de arbeidsmarkt in de cultuursector anders dan alle andere, zegt Olav Velthuis, kunstsocioloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Kunstsocioloog Olav Velthuis: “Kunstenaars gaan door, ondanks dat sommigen maar een kwart verdienen van wat minimaal nodig is. Als ze gratis moeten werken, wat eigenlijk niet goed is, accepteren ze dat. Stoppen is geen optie.” © UvA

“Vergelijk het met psychologen. Daarvan studeren er ook veel meer af dan de markt kan absorberen. Maar tien jaar later vind je geen psychologen die klagen omdat ze niets verdienen of gratis moeten werken. Nee, ze stoppen met het werk en scholen zich om. Kunstenaars gaan door, ondanks dat sommigen maar een kwart verdienen van wat minimaal nodig is. Als ze gratis moeten werken, wat eigenlijk niet goed is, accepteren ze dat. Stoppen is geen optie.”

Lees hier verder.