Studenten strijden voor duurzamer festival: ‘De tijd van eeuwig ronkende aggregaten is voorbij’

6 december 2018

Waarom staan er tijdens festivals nog steeds onnodig grote aggregraten te ronken? De festivalwereld kan véél duurzamer, denken de leden van Team Energy. Teams van Eindhovense studenten strijden daarom van 13 tot 15 december in hun eigen stad om de beste groene oplossing voor de festivalbranche.

Dat er ooit een alternatief moet komen voor plastic bekertjes op grote festivals, zover komen de leden van Team Energy zelf ook nog wel. Maar tijdens de Energy Challenge die ze in Eindhoven volgende week houden gaat het om creatievere oplossingen met een grotere impact. ,,Vanuit energie-perspectief zijn festivals een drama: je creëert een energiepiek ergens midden in een bos om vervolgens liters diesel de atmosfeer in te slingeren. Dat moet anno 2018 echt duurzamer”, zegt Daan van der Werf.

Daarom organiseren ze de driedaagse hackathon. In kleine groepjes moeten creatieve oplossingen voor alledaagse problemen worden bedacht en uitgewerkt. Hoofdopdracht van de Energy Challenge; het energieverbruik op festivals reduceren en energieverspilling tegen te gaan. 

,,Kleine initiatieven zoals een alternatief voor plastic, of composteren van voedselafval zijn er al. Maar wij willen ons in deze strijd focussen op grotere oplossingen. Een paar duizend bekertjes staan natuurlijk in geen verhouding tot honderden ronkende dieselgeneratoren", zegt voorzitter Andreas Waldus. ,,Bovendien staan de generatoren de helft van de tijd wel te ronken, maar worden ze niet gebruikt. Het hele energieplan wordt gebaseerd op een paar piekmomenten op een dag. Dat kan echt niet meer.”

De oplossingen waar de studenten mee komen moeten daarom aan een aantal criteria voldoen. ,,Schaalbaarheid is voor ons heel erg belangrijk. Iets moet breed toepasbaar zijn en een grote impact hebben”, zegt Nils Terpstra. Concrete voorbeelden kunnen de teamleden nog niet geven. ,,Als we wisten met welke oplossingen de strijdende teams komen, dan hadden we deze challenge niet hoeven organiseren”, zegt Terpstra. Maar met een wiskundige formule die het energieverbruik op festivals in kaart brengt, zouden ze erg blij zijn. 

Innovatie

De strijd duurt drie dagen en vindt plaats in SingularityU op Strijp-S. Tijdens drie intensieve dagen moeten studenten hun plan naar een hoger niveau tillen. Ze worden begeleid door professionals. Ook zijn er workshops van partners als Innofest. Dat is een organisatie voor innovatieve ideeën in de festivalbranche. ,,Via dat partnerschap kunnen we het winnende idee direct implementeren in een van hun aangesloten festivals zoals Into The Great Wide Open, DGTL of Oerol”, zegt Daan van der Werf. Anders dan vorige jaren legt de organisatie ook veel focus op nazorg. ,,Na eerdere edities liepen veel teams tevreden de zaal uit, maar kwam er weinig terecht van concretiseren. Door goede partners aan ons te binden hopen we de stap van implementatie makkelijker te maken.”

Een jury besluit aan het einde welk team wint, en een geldbedrag krijgt van 2.500 euro om het concept te ontwikkelen. Teams kunnen zich aanmelden via de website en betalen een tientje per team. ,,Maar dat is vooral om de personen die alleen voor de broodjes komen uit te filteren”, aldus Van der Werf.