Bron

Rijksoverheid

Subsidie voor elektrische bedrijfsauto in 2024

11 januari 2024

Ook in 2024 is er weer nieuw budget voor subsidies op de aanschaf van elektrische bedrijfsauto's en trucks beschikbaar gesteld.

De aanvraagloketten voor die laatste twee categorieën openen waarschijnlijk eind maart 2024. Met de subsidies wil de overheid elektrisch vervoer stimuleren en zo ondernemers die willen verduurzamen een zetje geven.

SEBA-subsidie bij koop elektrische bestelauto

Ondernemers die willen investeren in een elektrische bedrijfsauto, kunnen gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De regeling geeft maximaal € 5.000 subsidie op de aanschaf of lease van een emissieloze bedrijfsauto. Hierbij geldt dat de ondernemer eerst de subsidie moet aanvragen, vóórdat hij de definitieve lease- of koopovereenkomst afsluit (alle voorwaarden vindt u bij de RVO). Naar verwachting opent het aanvraagloket voor de SEBA dit jaar niet vóór eind maart. Het loket kan namelijk pas open als het parlement de begroting van het ministerie van Infrastructuur heeft goedgekeurd, en dat is nog niet gebeurd. Dit jaar is vooralsnog het laatste jaar voor de SEBA, dus mogelijk is het extra druk bij het loket. Een ander aandachtspunt is dat bestuurders van een elektrische bestelbus vanaf 1 juli 2024 verplicht een truckrijbewijs moeten hebben. Dan komt namelijk een eind aan het huidige gedoogbeleid dat ook iemand met een autorijbewijs zo’n bestelbus mag besturen.

Subsidie emissieloze trucks vanaf eind maart

Ook voor elektrische trucks is er een subsidie: de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks, kortweg AanZET. Het subsidiebedrag is een percentage van de verkoopprijs van de vrachtauto, en dit loopt op voor zwaardere trucks. In 2024 is er € 45 miljoen beschikbaar voor AanZET. Het aanvraagloket bij de RVO gaat naar verwachting op 26 maart 2024 om 9:00 uur open. Voor deze subiside is het aan te raden om er snel bij te zijn, want in 2023 was het budget razendsnel op.

Fiscaal voordeel met investeringsaftrek

Ondernemers die investeren in het verduurzamen van de bedrijfsvoering kunnen ook fiscaal voordeel claimen via de investeringsaftrek. Daarbij kan het gaat om de algemene kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Maar ook om de milieu-investeringsaftrek (MIA), die specifiek bedoeld is voor milieuvriendelijke investeringen. Ondernemers die de MIA willen claimen, doen er goed aan om eerst te checken of hun beoogde aanschaf nog wel in aanmerking komt voor deze aftrek. De MIA geldt namelijk alleen voor bedrijfsmiddelen die op de zogeheten Milieulijst staan, en deze lijst is met ingang van 2024 flink uitgekleed, zo meldt de RVO. Zo kunnen ondernemers voor bijvoorbeeld elektrische taxi’s en voor laadpunten voor elektrische bestelauto’s nu geen MIA meer claimen.