Thomas Snoeijs wint achtste Jip Golsteijn Journalistiekprijs

22 februari 2018

Tijdens een bijeenkomst in poppodium Paradiso in Amsterdam is journalist Thomas Snoeijs uitgeroepen tot winnaar van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2018. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied.

Onder de genomineerden bevonden zich dit jaar Leendert van der Valk, Phil van Tongeren, Leon Verdonschot, Ralph-Hermen Huiskamp en de uiteindelijke winnaar Thomas Snoeijs. Hij won de prijs voor zijn dubbelinterview met Iggy Pop en Josh Homme, dat in 2016 werd gepubliceerd in OOR 3.

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ingesteld na het overlijden van Jip Golsteijn op 22 februari 2002. Hij was tot aan zijn dood een populaire en productieve cultuurjournalist en interviewde duizenden popsterren, schrijvers, acteurs en regisseurs. Hij schreef voor de Telegraaf over film, literatuur en popmuziek. Eerdere winnaars van de prijs waren Jean-Paul Heck, Hester Carvalho, Peter van Brummelen, Rob van Scheers, Sander Donkers en David Kleijwegt, Frank Provoost en John Schoorl. Thomas Snoeijs kreeg de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van tweeënhalfduizend euro, vanmiddag uitgereikt in Paradiso.

Uit het juryrapport: “Uit de inzendingen heeft de jury een verhaal gekozen dat in de traditie van de naamgever van de prijs draait om helden. Popgrootheden die de fantasie prikkelen. Die het jongensachtige plezier van met elkaar over muziek lullen naar boven halen. Waaruit een hongerige schrijver vervolgens een smeuïg verhaal tevoorschijn tovert. De schrijver van de winnende inzending ging een flinke uitdaging aan door twee uitgesproken persoonlijkheden tegenover elkaar te zetten. Hij slaagde erin hun reacties op zijn vragen volkomen organisch in elkaar te laten overgaan. Zijn verhaal is voortreffelijk geschreven, informatief, maar geeft ook de sfeer tijdens het gesprek uitstekend weer, net als het wederzijdse respect en de bewondering die de twee popiconen ondanks hun grote verschil in leeftijd voor elkaar hebben. “

Verder verleende de jury een speciale eervolle vermelding aan Peter Voskuil voor zijn inzending van enkele delen uit Dutch Mountains, “een imponerend standaardwerk.”.