Tientallen Nederlandse zangeressen sturen open brief over grensoverschrijdend gedrag

3 februari 2022

Bijna dertig Nederlandse zangeressen stuurden deze week een open brief waarin ze grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten, naar aanleiding van de uitzending die BOOS maakte over The Voice of Holland.

Lees de brief hier.

De zangeressen benadrukken dat seksueel overschrijdend gedrag regelmatig voorkomt in de muziekindustrie. "Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen." Ze spreken in de brief over de druk waaronder beginnende artiesten staan en hoe daar misbruik van wordt gemaakt.

Mores
De culturele en creatieve sector heeft al een eigen meldpunt voor misstanden waar de VNPF bij aangesloten is: Mores.online. De zangeressen willen echter een uitgebreider meldpunt, laten ze in de brief weten. Mede-initiatiefnemer van de brief Romeijn noemt Mores "een heel mooi initiatief, maar zij worden tot nu toe alleen gefinancierd door de creatieve fondsen (onder meer het Fonds Podiumkunsten, red.) en we zouden graag willen hebben dat het onafhankelijk zou zijn en dat er genoeg financiering beschikbaar is om te zorgen dat mensen hier 24/7 terechtkunnen."

Vertrouwenspersonen
Naast een verbeterd meldpunt voor de industrie, willen de zangeressen ook dat er onafhankelijke vertrouwenspersonen komen bij onder meer de platenlabels en dat beginnende artiesten worden voorgelicht over de mogelijkheden waar ze aan de bel kunnen trekken. Ook moeten volgens hen aan mannen binnen de industrie trainingen over seksueel overschrijdend gedrag worden gegeven.

"Waarschijnlijk zal dit het probleem alsnog niet oplossen, maar het is in elk geval een begin. Iets om ervoor te zorgen dat het meisje dat op dit moment met haar borstel voor de spiegel aan het zingen is niet dezelfde shit mee hoeft te maken als wij."