Tijdelijke extra ondersteuning voor zzp-ers die inkomsten derven

19 maart 2020

Zelfstandigen derven door het coronavirus in veel gevallen inkomsten. Het kabinet wil ook zelfstandigen ondersteunen zodat zij daarna hun bedrijf kunnen voortzetten, en komt daarom met een tijdelijke voorziening voor drie maanden die zo snel mogelijk ingaat. Zelfstandige ondernemers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening, die uitgevoerd wordt door gemeenten.

Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en of voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen voor een periode van maximaal 3 maanden aan tot het sociaal minimum (afhankelijk van inkomen huishoudsamenstelling maximaal € 1.500,- per maand). Hierbij geldt geen terugbetalingsverplichting en is er ook geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Op een lening voor bedrijfskapitaal kan tot maximaal € 10.157,- een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen op te lossen.

Het kabinet doet wel een oproep aan zelfstandige ondernemers om slechts gebruik te maken van de regeling indien dat nodig is.

lees meer