Bron

Div

Toestemming nodig voor het afschrijven van vakantiedagen bij ziekte

14 februari 2025

Wanneer een werknemer ziek is op een vakantiedag, mag de werkgever vakantiedagen alleen in mindering brengen met schriftelijke toestemming van de werknemer.

Dit geldt ook voor collectief vastgestelde vakantiedagen, zo werd recent verduidelijkt door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. In een zaak tussen een gedeeltelijk arbeidsongeschikte productiemedewerker en zijn werkgever werd in een vaststellingsovereenkomst overeengekomen dat hun samenwerking zou eindigen.

Voor de eindafrekening werd bepaald dat de werkgever de niet-genoten vakantie-uren zou uitbetalen. Er ontstond echter een verschil van inzicht over het openstaande saldo, waarop de kwestie werd voorgelegd aan de kantonrechter.

Bedrijfssluitingen als onderdeel van het bedrijfsbeleid

Het verschil betrof niet een klein aantal uren. De werknemer claimde nog meer dan 130 vakantie-uren te hebben, terwijl de werkgever uitkwam op een negatief saldo van meer dan 60 uur. Dit verschil werd verklaard doordat de werkgever tijdens de ziekteperiode van de werknemer de jaarlijkse collectieve bedrijfssluitingen in de zomer- en kerstvakantie had afgetrokken van het vakantiesaldo. De werknemer stelde dat hij geen schriftelijke toestemming had gegeven voor het inleveren van vakantiedagen tijdens deze collectieve sluitingen, zowel vóór als tijdens zijn ziekte. De werkgever stelde echter dat de bedrijfssluitingen al jaren onderdeel waren van het bedrijfsbeleid en dat de afspraken over het opnemen van verlof voor deze sluitingen al waren gemaakt vóór de ziekte van de werknemer.

Ziekte geldt niet als vakantie

De kantonrechter verduidelijkte dat de hoofdregel is dat het de keuze van de werknemer is wanneer hij vakantie opneemt. Afwijken van deze hoofdregel is alleen mogelijk als de werkgever en werknemer schriftelijk overeenkomen dat de werknemer verplicht vakantie moet opnemen in een bepaalde periode, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie of rond de feestdagen. Tevens geldt dat ziekte tijdens een vakantie in principe geen vakantie is, ook niet wanneer er sprake is van een collectieve bedrijfsvakantie. Er zijn twee uitzonderingen: als de werknemer schriftelijk toestemming geeft voor het afschrijven van vakantiedagen tijdens ziekte of als er vooraf schriftelijke afspraken zijn gemaakt over het inleveren van vakantiedagen bij ziekte tijdens vakantie. Deze uitzondering geldt alleen voor bovenwettelijke vakantie-uren.

Europese wetgeving boven nationale regels

Als een werknemer dergelijke afspraken betwist, is het aan de werkgever om te bewijzen dat deze afspraken bestaan. In dit geval had de werkgever niet kunnen aantonen dat de collectieve bedrijfsvakantie ook gold voor een zieke werknemer, noch dat de werknemer had ingestemd met het verrekenen van vakantie-uren. De rechter gaf daarom de vordering van de werknemer gelijk.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 8 januari 2025, ECLI (verkort): 82