Bron

Rijksoverheid

Toolkit wegwerpplastic op evenementen

6 juli 2023

Voor festivals en evenementen gelden met ingang van 1 juli 2023 nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten.

Bij open evenementen betalen bezoekers voor wegwerpbekers en -bakjes als deze plastic bevat én moeten zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief. Bij gesloten evenementen is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan.

Gids

Ontdek hier direct de gids.

Om organisatoren te helpen hiermee aan de slag te gaan, is de praktijkgerichte toolkit wegwerpplastic op evenementen gepubliceerd. De gids bevat echter ook waardevolle informatie en adviezen die ook voor andere sectoren bruikbaar zijn.

Vanaf 1 juli 2023 gelden nieuwe regels voor wegwerpplastic

Op 1 juli 2023 is nieuwe regelgeving rondom het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes in werking getreden. Klanten van bijvoorbeeld afhaal- en bezorglocaties, supermarkten en speciaalzaken voor eten en drinken betalen nu voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden.

Waarom zijn deze regels nodig?

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg die plastic bevatten na eenmalig gebruik. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Daarom wordt hergebruik de nieuwe norm. Doel is dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40 procent is verminderd.

Meer informatie op minderwegwerpplastic.nl

In april 2023  is de website www.minderwegwerpplastic.nl gelanceerd, deze website is bedoeld voor ondernemers en bedrijven die te maken krijgen met de regelgeving. De website bevat onder andere een regelhulp om ondernemers op weg te helpen om de regelgeving toe te passen in de praktijk. Ook is er een communicatietoolbox die je kan gebruiken om de informatie over de regelgeving te verspreiden via jullie eigen communicatiekanalen naar ondernemers in jullie netwerk.

De helpdesk staat voor je klaar

Heb je vragen over de regelgeving? Neem dan contact op met de Helpdesk Afvalbeheer via dit contactformulier. Zij helpen je graag verder.