Twaalf vragen over Governance in Cultuur

18 april 2019

Een jaar geleden werd het Platform Governance in Cultuur opgericht met als doel om de culturele sector te helpen met het in de praktijk brengen van de Governance Code. Het platform ziet governance als instrument voor verdere professionalisering van de sector. Culturele vacatures sprak met de initiatiefnemers en drijvende krachten achter het platform: Jacqueline Stolmeijer-Arends en Marceline Loudon.

De interviewlocatie TivoliVredenburg in Utrecht blijkt toepasselijk, want hoewel beide dames een juridische achtergrond hebben, is de liefde voor cultuur al vroeg begonnen bij de klassieke muziek. Maar daarover later meer.

Op onze website staan regelmatig vacatures waarin culturele instellingen op zoek zijn naar bestuursleden of leden van de Raad van Toezicht. Vrijwel standaard staat hierin de laatste jaren vermeld dat wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de Governance Code Cultuur (GCC). Wat de code in grote lijnen inhoudt is bij bestuurders en toezichthouders wel bekend, maar de richtlijnen daadwerkelijk goed toepassen in de organisatie vraagt veel kennis, ervaring en openheid. Platform Governance in Cultuuris opgericht om ruimte te bieden voor uitwisseling en verdieping om het inzicht in governance binnen de culturele sector te vergroten.

Lees hier het volledige artikel.