Tweede Kamer steunt garantiefonds evenementen en festivals

21 januari 2021

De motie van de leden Jetten en Dijkhoff over een garantiefonds voor grote evenementen en festivals is door nagenoeg de hele Tweede Kamer gesteund. Het te realiseren garantiefonds moet dusdanig ingericht worden, dat het voor ondernemers in de evenementenbranche onverzekerbare risico’s bij het organiseren van een evenement afdekt.

De Alliantie van Evenementenbouwers, waarin de organisatoren van publieksevenementen op het gebied van sport, cultuur en entertainment zich hebben verenigd, heeft begin deze maand met een paginagrote dagbladadvertentie een aantal grootschalige evenementen aangekondigd, met de disclaimer dat om die in deze tijden te kunnen realiseren toezeggingen vanuit de overheid en een garantiefonds naar Duits model onontbeerlijk zijn. De Alliantie van Evenementenbouwers vroeg om op 1 februari duidelijkheid te krijgen over wat er wel of niet mag en kan komende maanden.

Op 13 januari volgde de motie van de leden Jetten en Dijkhoff over een garantiefonds voor grote evenementen en festivals. Deze is op de site van de Tweede Kamer terug te vinden.

Op woensdag 20 januari is de motie met 130 stemmen gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer: SP, PvdA, 50Plus, Krol, GroenLinks, Partij voor de dieren, Denk, D66, Van Kooten-Arissen, VVD, SGP, ChristenUnie, PVV en FvD stemden voor. Slechts het CDA heeft niet voor gestemd.

De VNPF is zeer verheugd over deze stemming en ziet dit als een broodnodige stap in de richting naar de wederopbouw van onze branche.