Tweede ronde aanvraag Kickstart Cultuurfonds voor poppodia 17-21 augustus

20 augustus 2020

Van maandag 17 t/m vrijdag 21 augustus is het loket van Kickstart Cultuurfonds weer geopend en kunnen poppodia en concertzalen een aanvraag indienen met plannen om publiek weer op een veilige manier live in aanraking te laten komen met kunst en cultuur.

De regeling is gericht op het aanpassen van de instelling aan de 1,5 metercriteria om fysiek bezoek van het publiek aan kunst en cultuur te intensiveren. In de eerste ronde ontvingen o.a. VNPF-leden 013, Burgerweeshuis, Gebouw-T en So What! al een donatie.

Kickstart Cultuurfonds is een tijdelijk fonds, door de BankGiro Loterij en ruim tien private fondsen opgericht om podia, producenten en musea te helpen zich aan te passen aan de anderhalve metersamenleving. Doel is dat publiek weer op een veilige manier live in aanraking kan komen met kunst en cultuur. De regeling is gericht op het aanpassen van de instelling aan de 1,5 metercriteria om fysiek bezoek van het publiek aan kunst en cultuur te intensiveren. N.B. de regeling is dus niet bedoeld voor programma (bijv. streaming) en/of marketing.

In de eerste indienronde bleek dat voor veel podia het verhogen van de zaalcapaciteit prioriteit heeft. Toegekende donaties zijn bijvoorbeeld bestemd voor aanpassingen aan de zaal en podium, zoals extra meubilair en technische voorzieningen. Voor grotere zalen is het veelal noodzakelijk de bezoekersstroom te reguleren. Zij vragen aan voor bewegwijzering, aanpassingen aan het kassasysteem en extra pin-faciliteiten en ook voor extra security, publieksbegeleiders, schoonmaak en desinfectievoorzieningen. Kijk hier voor meer informatie en criteria.

Wanneer
Vanaf aanstaande maandag (17 augustus) kunnen poppodia en concertzalen weer een aanvraag indienen bij het Kickstart Cultuurfonds. Voor de tweede indienmogelijkheid is het loket is geopend van maandag 17 augustus 10.00u tot vrijdag 21 augustus 16.00u. De derde en laatse indienmogelijkheid vindt plaats in de week van 14 t/m 18 september.

Wie
Alle poppodia kunnen in principe in aanmerking komen voor een donatie. In de eerste ronde kregen vier VNPF-leden (Poppodium 013 in Tilburg, Burgerweeshuis in Deventer, So What! in Gouda en Gebouw-T in Bergen op Zoom) al een donatie, naast vele andere muziekpodia:

Popcluster/013, Tilburg – ontving een donatie van 95.188 euro
013 wil weer op een veilige manier open voor bezoekers, personeel en artiesten. De donatie is bestemd voor  aanpassingen aan looproutes, aanbrengen van spatschermen, aanschaf van desinfectiepalen, extra stoelen voor in de zalen en het implementeren van een cashless betaalsysteem. Daarnaast wordt bijgedragen aan inhuur van extra security en publieksbegeleiding, een coördinator en extra schoonmaakkosten.

Burgerweeshuis, Deventer – ontving een donatie van 92.125 euro
Het Burgerweeshuis is genoodzaakt uit te wijken naar een andere locatie om meer bezoekers te kunnen ontvangen. De donatie is bestemd voor (eenmalige) aanpassingen aan de nieuwe locatie, inhuur extra publieksvoorzieningen (beveiliging, inrichting etc.), plus extra programmakosten in verband met corona-richtlijnen tot eind 2020.

Gebouw-T, Bergen op Zoom – ontving een donatie van 12.800 euro
Gebouw-T wil de activiteiten weer opstarten volgens de coronarichtlijnen en ontvangt een bijdrage voor de inzet van een gastvrouw/heer, extra schoonmaakkosten, creëren van meer zitmogelijkheden en dynamische placering middels videoprojectie.

So What!, Gouda – ontving een donatie van 1.890 euro
So What! wil de zaalcapaciteit verhogen en ontvangt een donatie voor uitbreiding van meubilair.        

Verder goed om te weten

  • Er kunnen in principe donaties van 5.000 tot 100.000 euro worden aangevraagd
  • Het fonds streeft ernaar om binnen vier weken te besluiten. Een eventuele donatie wordt direct daarna overgemaakt.
  • Kickstart Cultuurfonds verdeelt het beschikbare budget over de indienrondes. Het is dus niet “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.
  • Zorg dus, dat je een goed plan indient, waarin helder wordt omschreven welke gevolgen je podium ervaart van de anderhalve metersamenleving, wat het beoogde resultaat is (in termen van het weer bedienen van het publiek) en welke aanpak daarvoor nodig is.

Contact
Heb je nog vragen, mail dan naar muziekpodium@kickstartcultuurfonds.nl, dan neemt een van de adviseurs snel contact met je op.