Bron

Rendement.nl

Uitbreiding op handleiding ‘zzp ja of nee’ online

22 mei 2025

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde vorig jaar verschillende voorbeeldcasussen over schijnzelfstandigheid. Onlangs kwam het ministerie met een aanvulling hierop.

In sommige situaties is het niet altijd even duidelijk of sprake is van loondienst of van zzp-werk. Om de kwalificatie van arbeidsrelaties te verduidelijken publiceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vorig jaar een document met casussen uit verschillende sectoren.

Handleiding met laagdrempelige casussen

Onder andere de zorg, de creatieve sector en het onderwijs komen aan bod in de oorspronkelijke handleiding. Iedere casus bestaat uit een situatieschets en een conclusie die beantwoordt of sprake is van schijnzelfstandigheid. Het idee achter de handleiding is dat de casussen laagdrempelig en niet te lang moeten zijn. Niet alle gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest komen dan ook in alle casussen (uitgebreid) aan bod.

Twee nieuwe praktijkvoorbeelden online

Om daarnaast toch ook gedetailleerdere casussen te hebben, publiceerde het ministerie onlangs een nieuw document met twee uitgewerkte praktijkvoorbeelden. De nieuw gepubliceerde voorbeelden gaan over een websitebeheerder en een onderhoudsmonteur, waarbij één van hen een echte zzp’er is en de ander een schijnzelfstandige. Voor beide casussen staat – net zoals in de eerdere handleiding – op een rijtje welke feiten en omstandigheden van belang zijn en welke conclusie hieruit getrokken kan worden, maar dan met toelichting over alle criteria uit het Deliveroo-arrest.
Het ministerie van SZW benadrukt wel dat de casussen echt als voorbeelden dienen. Met andere woorden: de ene websitebeheerder of onderhoudsmonteur is de andere niet. De kwalificatie van arbeidsrelaties blijft volgens het ministerie een individuele toets waarbij alle feiten en omstandigheden van belang zijn.