Bron

Rijksoverheid

Uitgangspunten cultuursubsidies 2025-2028 gepresenteerd aan Tweede Kamer

16 juni 2023

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) heeft vrijdag 16 juni aan de Tweede Kamer haar uitgangspunten gepresenteerd voor de culturele subsidieperiode 2025-2028.

Een eerlijke beloning, vertrouwen in de culturele sector en minder administratieve lasten behoren tot de belangrijkste uitgangspunten. Staatssecretaris Uslu wil hiermee de komende jaren zoveel mogelijk rust brengen in de sector. Zij volgt grotendeels het advies op de Raad voor Cultuur over de inrichting van de komende periode.

Ontdek hier direct de uitgangspunten brief Cultuursubsidies 2025 – 2028

Staatssecretaris Uslu:

“Culturele instellingen snakken naar ademruimte om bij te kunnen komen van de coronajaren die er echt in hebben gehakt. De komende jaren wil ik daarom zorgen voor rust en continuïteit. Mijn speerpunt blijft het verbeteren van de arbeidsmarkt en een eerlijke beloning voor makers en medewerkers. Dat is belangrijker dan het aantal producties. Daarom trek ik daar 34,1 miljoen euro voor uit. Er is ook meer aandacht voor duurzaamheid en hoe instellingen zich klaar kunnen maken voor de toekomst.”

Beoordelingscriteria

De belangrijkste beoordelingscriteria voor de culturele basisinfrastructuur (BIS) worden:

  • artistieke / inhoudelijke kwaliteit;
  • maatschappelijke betekenis;
  • toegankelijkheid en gezonde bedrijfsvoering;
  • Ook geografische spreiding is een belangrijk element.
  • Daarnaast is het van belang dat bis-organisaties de Fair Practice Code, de Code Diversiteit en Inclusie en de Governance Code Cultuur naleven.

FAQ

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over het cultuurstelsel. Staat het antwoord op uw vraag hier niet tussen, neem dan contact op met de helpdesk met het