Rendement.nl
Uitstel van nieuwe wetgeving voor flexwerkers
16 juli 2025
In mei is het wetsvoorstel Wet meer zekerheid flexwerkers ingediend bij de Tweede Kamer.
Een belangrijk onderdeel van deze wet, de gelijke arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten, zou op 1 januari 2026 ingaan, maar dit loopt nu vertraging op.
Meer zekerheid voor flexwerkers
Het wetsvoorstel is bedoeld om flexwerkers, zoals uitzendkrachten, oproepkrachten en mensen met een tijdelijk contract, meer zekerheid te bieden. Eén van de voorgestelde maatregelen is dat uitzendkrachten recht krijgen op dezelfde ‘essentiële arbeidsvoorwaarden’ als vaste werknemers bij de inlenende organisatie. Ook de overige arbeidsvoorwaarden moeten vergelijkbaar zijn, tenzij er uitzonderingen zijn (bijvoorbeeld bij sociale werkbedrijven). In de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten, die op 1 januari 2026 in werking treedt, is hier alvast op voorgesorteerd.
Invoering pas per 1 juli 2026
De oorspronkelijke invoeringsdatum van 1 januari 2026 wordt niet gehaald. Demissionair minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat de behandeling van het wetsvoorstel vertraging oploopt vanwege de verkiezingen. Daardoor is invoering per 1 januari niet meer haalbaar. De nieuwe beoogde ingangsdatum is 1 juli 2026, mits het parlement tijdig instemt.
Overige maatregelen wel vanaf 1 januari 2027
Voor de andere onderdelen van het wetsvoorstel verandert de planning niet. Die blijven staan voor 1 januari 2027. Dit betreft onder andere:
- het afschaffen van nulurencontracten,
- de invoering van het bandbreedtecontract,
- en het verlengen van de onderbrekingstermijn in de ketenregeling voor tijdelijke contracten.
De Tweede Kamer gaat na het zomerreces verder met de behandeling van het voorstel. Het wetsvoorstel is niet als controversieel aangemerkt vanwege de verkiezingen.