Uitstel voor invoering Wet arbeidsmarkt in balans?

21 mei 2019

De Eerste Kamer heeft forse kritiek op de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Vooral de VVD-senatoren, die willen op z’n minst uitstel. De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 is dus nog alles behalve zeker.

Waar staan we nu met de WAB? Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft begin 2018 zijn Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) gepresenteerd. Dit is een voortvloeisel uit het regeerakkoord, waarin het kabinet Rutte III de vermeende kloof tussen vaste contracten en flexcontracten wil verminderen.

Aangenomen in Tweede Kamer
Het wetsvoorstel is op 7 november 2018 ingediend in de Tweede Kamer. Op 5 februari jl. heeft de Tweede Kamer de WAB aangenomen. Naast de regeringspartijen stemden ook de SGP en FvD voor. Ondanks tegensputterende werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland, arbeidsrechtadvocaten en ondernemers uit de uitzendbranche, heeft Koolmees de WAB dus vrij vlot door de Tweede Kamer weten te krijgen.

Eerste Kamer kritisch
Het wetsvoorstel ligt dus nu in de Eerste Kamer. Koolmees zou natuurlijk ook graag de WAB snel – vóór de installatie van de nieuwe Eerste Kamer – door de Eerste Kamer loodsen. De plenaire behandeling staat gepland op 20 en 21 mei. Maar hier stuit Koolmees op veel meer tegenstand. De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 30 april jl. forse inhoudelijke kritiek geuit op het huidige wetsvoorstel.

Lees hier verder