Unmute Us onderschrijft het belang van ‘De Nacht Staat Op’ en doet beroep op het kabinet

4 februari 2022

Deze week hebben de Nederlandse nachtclubs aangekondigd op eigen initiatief op zaterdag 12 februari de deuren weer te openen. 

Unmute Us, dat in samenwerking met de nachtclubs in augustus en september 2021 diverse grootschalige protesten door het hele land organiseerde, wil het belang van De Nacht onderschrijven, na twee jaar geen perspectief of langetermijnplan te hebben gekregen. De frustratie bij deze groep ondernemers is enorm, dit is het hoogseizoen voor nachtclubs en wachten tot de zomer is geen optie. Tijd voor actie, aldus Unmute Us.
 
Unmute Us wacht op een duidelijke routekaart vanuit het kabinet waarin duidelijk wordt wanneer en onder welke voorwaarden de gehele cultuur-, uitgaans- en evenementensector weer volledig kan heropenen. Bij het langer uitblijven van perspectief en een langetermijnplan is ook Unmute Us genoodzaakt actie te ondernemen. “Er wordt keer op keer gesproken over een langetermijnplan, maar nog steeds wordt dit perspectief niet geboden en leven wij nu al ruim twee jaar van persconferentie naar persconferentie,” aldus Stijn Ceelen (ZeeZout Festival) namens Unmute Us.
“Dit is een onwerkbare situatie die op dit punt in de pandemie totaal niet meer nodig hoeft te zijn.” 
 
Aziz Yagoub, eigenaar van nachtclub Annabel in Rotterdam: “De actie vanuit De Nacht komt vanuit de enorme frustratie die er bij ons heerst. We spreken veel jongeren die uit willen gaan, omdat dit de mogelijkheid biedt nieuwe mensen te ontmoeten, zichzelf te ontplooien en ontwikkelen. Het normale leven oppakken. Zij hebben het gevoel dat de belangrijkste ontwikkelingsfase in hun leven wordt weggegooid!” 
 
Jasper Goossen namens Unmute Us: “De argumenten om onze sectoren dicht te houden zijn flinterdun. In de door ons omringende landen zie je dat de beperkingen die ons in Nederland zijn opgelegd, al zijn losgelaten en dat de heropening van de evenementen- en nachthoreca sector nauwelijks bijdragen aan een stijging in cijfers.”
 
Net zoals De Nacht Staat Op, doet Unmute Us een beroep op het kabinet om duidelijkheid te bieden betreffende de houdbaarheid van het coronatoegangsbewijs (CTB). Terwijl de landen om ons heen hier langzaam maar zeker vanaf stappen, wordt in de Nederlandse politiek de vraag gesteld of het CTB niet permanent moet worden ingevoerd. De door de TU Delft gepubliceerde onderzoeksresultaten tonen duidelijk aan dat de effectiviteit van het huidige CTB beperkt is en daarmee niet langer een oplossing voor het overkoepelende probleem biedt.