Uurtarieven zzp’ers en gedetacheerden stegen minder hard dan cao-lonen
5 maart 2025
Beperkte tariefgroei van 1% tot 1,5% verwacht in 2025
In 2024 zijn de uurtarieven van flexibel werkenden, zoals zzp'ers en gedetacheerden, gemiddeld met 3,6% gestegen. Dit is aanzienlijk lager dan de gemiddelde cao-loonstijging van 6,6% in dezelfde periode. Voor 2025 wordt een nog geringere tariefstijging verwacht, tussen de 1% en 1,5%. Dit blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdata-specialist Intelligence Group.
Diverse factoren drukken uurtarieven flexibel werkenden
De beperkte tariefstijging in 2024 wordt voornamelijk toegeschreven aan een krimpende vraag, een groter aanbod van zzp’ers, dalende inflatie en de aangekondigde handhaving van de Wet DBA, die maatregelen tegen schijnzelfstandigheid bevat.
Uurtarieven praktisch geschoolde zzp’ers harder gestegen
Niet alle zzp’ers hebben een beperkte tariefstijging ervaren in 2024. Praktisch geschoolde zzp’ers zagen een gemiddelde tariefstijging van 6,5%, wat nauwelijks onder het gemiddelde loontarief van werknemers in loondienst ligt. Dit is te danken aan de aanhoudend hoge vraag vanuit sectoren die veel gebruik maken van praktisch geschoolde zzp’ers, zoals de energie- en installatiesector (monteurs, installateurs, onderhoudsspecialisten).
Een kanttekening hierbij is dat het gemiddelde uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers momenteel € 99,65 bedraagt. Hoewel de procentuele stijging hier lager is, kan dit segment alsnog een groter bedrag opleveren.
Verwachte ontwikkeling van uurtarieven zzp’ers in 2025
De verwachtingen voor de loonontwikkeling van flexibel werkenden in 2025 zijn niet bijzonder positief. Er wordt verwacht dat de schaarste op de arbeidsmarkt zal afnemen, wat waarschijnlijk een gematigd effect zal hebben op de groei van de tarieven voor zzp’ers en gedetacheerde professionals.
De Talent Monitor van Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group voorspelt een tariefstijging van tussen de 1% en 1,5%, wat aanzienlijk lager is dan de 3,6% stijging in 2024 (ten opzichte van 2023).
Vraag naar flexibele arbeid blijft hoog
Ondanks een lichte vertraging op de arbeidsmarkt en een afname van het aantal openstaande vacatures, blijft de vraag naar flexibel talent groot. Zzp’ers worden gemiddeld zestien keer per jaar benaderd voor nieuwe opdrachten, wat een goed indicator is voor de aanhoudende vraag naar flexibel talent.