Vakantie en vakantiegeld inhouden? Dit is de regelruimte voor de werkgever

4 mei 2021

Vakantie en vakantiegeld zijn belangrijke arbeidsvoorwaarden, waar de werkgever niet aan kan morrelen. Wel heb je als werkgever wat meer ruimte bij Adv-dagen. 

De afgelopen twaalf maanden hebben er voor sommige werkgevers flink ingehakt. Zij weten nu niet hoe ze het vakantiegeld moeten betalen aan hun werknemers. Werknemers hebben hier en daar al gehoord dat ze hun vakantiegeld voorlopig niet krijgen, blijkt uit een rondvraag van nieuwszender BNR. Maar vakantiegeld uitstellen druist in tegen de wet en is dus niet zomaar mogelijk. 
Overigens krijgen werkgevers die gebruik maken van de NOW-regeling 30 procent opslag voor de opbouw van vakantiegeld, pensioenpremies en werkgeverspremies, waardoor een deel van de vakantietoeslag wel is vergoed.

Besparen door vakantiedagen te schrappen, is helemaal geen optie. Want de opbouw van vakantie-uren is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Werkgevers die een poging doen om de vakantieopbouw van werknemers te beperken, worden teruggefloten door de rechter. Ook als de werkgever toestemming zou hebben van de Ondernemingsraad.

Lees hier wat de werkgever moet, mag en kan omtrent vakantiedagen en vakantiegeld.