VanDerEng wint Techport Innovation Challenge met écht afbreekbare munten

27 maart 2018

VanDerEng heeft de prestigieuze Techport Innovation Challenge gewonnen. Met het concept om kunststof verbruiksartikelen in de festivalbranche en tuinbouw te vervangen voor écht afbreekbare materialen, wisten Ernst de Haas en Tom van der Vlugt de jury te overtuigen.

In tegenstelling tot bioplastics munten die alsnog maanden duren om af te breken, wordt gewerkt aan een nieuwe grondstof van theoretisch eetbaar materiaal, dat zich gedraagt als een kunststof tijdens gebruik, maar na een evenement binnen 12 tot 72 uur afbreekt onder invloed van bijvoorbeeld water.

Het nieuwe concept is een reuzenstap richting duurzame vervanging van plastic verbruiksproducten. Aan de award is niet alleen een geldprijs verbonden, maar ook het Accelerator traject. Hierdoor wordt de ontwikkeling van dit concept extreem versneld.

Het innovatieprogramma Techport Accelerator 2018 is een samenwerking tussen Techport, IJmond Samenwerking, gemeente Beverwijk, gemeente Heemskerk en gemeente Velsen, provincie Noord-Holland, GO!-NH, Innomics Enterprise Accelerator en Rabobank IJmond. Voor een jury waarin Tata Steel, ROC Nova, Rabobank, Gemeente Heemskerk en Innomics vertegenwoordigd waren, mocht VanDerEng in enkele minuten hun innovatie pitchen. Hiermee wil VanDerEng  verder gaan dan huidige ‘bioplastics’, die in feite nog veel te langzaam afbreken. Op basis van composteerbare materialen, of zelfs voedingstoffen, willen zij een grondstof ontwikkelen die zich perfect als een kunststof gedraagt tijdens gebruik, maar oplost tot een slib of volledig afbreekt na gebruik. De eerste focus ligt op onze evenementensector. Denk hierbij aan consumptiemunten en foodcontainers. Maar deze techniek zal naar de toekomst perfect schaalbaar zijn richting bijvoorbeeld de tuinbouw.

VNPF-leden krijgen een exclusieve korting van 10% op de producten en diensten van VanDerEng. Kijk hier voor meer info.