Veiligheidsberaad: geen Koningsdag, concerten en festivals tot en met 5 mei

16 maart 2021

Tot en met 5 mei gaan gemeenten geen vergunningen afgeven voor publieke evenementen, zelfs al zijn de coronamaatregelen tegen die tijd versoepeld.

Dat hebben de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vandaag afgesproken met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Ze willen hiermee duidelijkheid scheppen voor de organisatoren van evenementen, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veilgheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

"Een groot evenement op poten zetten kost veel voorbereidingstijd", zegt Bruls. "We weten nu niet of een publieksfeest eind april, begin mei mogelijk zal zijn. En in die tijd zijn er normaal gesproken zoveel feestelijkheden dat het hele land de straat op gaat."

Het Veiligheidsberaad wilde daarom nu alvast de knoop doorhakken en duidelijk zijn, vervolgt hij. "Ook al zouden er dan veel meer vrijheden zijn." Tot en met 5 mei zijn dus alleen digitale evenementen mogelijk.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft laten weten dat de veertien bevrijdingsfestivals op 5 mei voor het tweede keer opeenvolgende jaar alleen online te bezoeken zijn. Via een livestream op bevrijdingsfestival.nl zullen meer dan tweehonderd optredens en andere activiteiten te zien zijn. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn Ambassadeur van de Vrijheid.

De burgemeesters wilden de periode dat ze geen vergunningen gaan afgeven niet oprekken tot 1 juni of 1 juli. Bruls: "Dat is te ver in de tijd. Als de vaccinaties goed op stoom zijn, moet dat een rol gaan spelen in het afschalen van maatregelen, vinden wij. Dan moet de samenleving zich meer en meer openen."