Verbod op wegwerpplastic op kantoor en festivals in 2024

1 april 2022

Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers en -bestek niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.

  • Zie hier de ministeriële regeling.
  • Zie hier input internetconsultatie. 

Bij consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat je een bedrag moet betalen voor plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen. 

De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. De ministeriële regeling is een 'vertaling' van deze richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 vanwege deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu te verminderen van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden. Denk aan het verbod op plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Sinds 2017 is het ook verboden om plastic tasjes gratis te verstrekken. ,,En met succes’’, zo verklaart de staatssecretaris. ,,Sindsdien is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70 procent afgenomen.’’

Ook zal met de nieuwe regels vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van het zwerfafval op straat, in sloten, rivieren en natuurgebieden van plastic producten worden betaald door de producenten die deze producten op de markt brengen.

Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies. Wel blijft het natuurlijk de verantwoordelijkheid van iedereen om geen afval op straat te gooien.

De internetconsultatie, waar de VNPF en de VVEM input op hebben geleverd, van de regeling heeft tot enkele aanpassingen in de regeling geleid. Zo is de regeling verduidelijkt op het gebied van hoogwaardige recycling en voedselveiligheid. Dat is vanwege Europese voorschriften nu eigenlijk alleen doenlijk bij PET. Verder vroegen veel ondernemers meer tijd om te kunnen voldoen aan de eisen uit de Regeling. Om hen tegemoet te komen is ervoor gekozen om de regels voor bekers niet in 2023 in te laten gaan, maar gelijktijdig met de regels voor voedselverpakkingen vanaf 1 januari 2024.

Evenementen
Verder stelt de Regeling dat als er via een Algemene plaatselijke verordening (APV) strengere regels gelden, bijvoorbeeld het verplicht gebruik van herbruikbare bekers op evenementen, de regels van de APV voorgaan. Tot slot zijn zorginstellingen en gesloten inrichtingen uitgezonderd van de Regeling.

Lees het hele artikel met daarin reacties van VNPF en VVEM