Bron

Entertainment Business

Vergunningsbeleid steeds groter obstakel voor evenementen

19 juli 2024

Waar tot enkele jaren geleden veel steden en dorpen zichzelf op de kaart wilden zetten door een bruisend aanbod aan evenementen en festivals, lijkt sinds het einde van de coronaperiode een omgekeerde beweging gaande.

Steeds meer festivals en evenementen krijgen geen vergunning. Is het Nederlandse evenementenklimaat nog wel gunstig voor festivals? Nederland is een festivalland en geldt al decennia als een van de landen met de grootste festivaldichtheid ter wereld. Toch lijken er barstjes te komen in dat imago. Meerdere festivals zijn de afgelopen jaren definitief gestopt. Dit onder meer door de steeds hoger wordende kosten, personeelstekorten (zowel betaald als vrijwillig) en de strengere eisen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid die worden gesteld aan het organiseren van een evenement.

Een duidelijk waarneembare trend is dat festivals vertrekken uit dicht(er) bevolkte gebieden om minder overlast te veroorzaken (in de provincie Noord-Holland zijn bijvoorbeeld tussen 2018 en 2023 14 procent van de festivals verdwenen), maar vervolgens in natuur­gebieden oplopen tegen eisen (en ­bezwaren) die daar worden gesteld.

‘Niet passend’

Een goed voorbeeld hiervan is het ­Psy-Fi festival, dat jarenlang in Leeuwarden plaatsvond, maar daar moest wijken ­nadat de rechter na een lang lopende zaak de toegekende vergunningen vernietigde. Recreatieschap Twente bood het festival en alternatief in het Oldenzaalse ­recreatiegebied Het Hulsbeek. Volgens het Recreatieschap paste het festival in de exploitatieplannen en kon met de opbrengst onderhoud aan de natuurgebieden van het Recreateschap worden gepleegd. Omwonenden dachten daar anders over en de gemeente Oldenzaal ging erin mee. Ondanks ruim 6000 verkochte tickets, kreeg Psy-Fi geen vergunning omdat het ’te omvangrijk en impactvol’ zou zijn en ‘niet passend binnen de bestemming’.

Strengere eisen

Psy-Fi is niet de enige. In Zoetermeer is ­begin dit jaar WE LOVE SU slechts enkele uren van tevoren afgelast wegens problemen met de vergunning, Pleinvrees gaat dit jaar niet door omdat de gemeente Amsterdam vergunningstechnisch minder evenementen op de kalender toelaat, het Zeeuwse MORGEN Festival werd in september vorig jaar geschrapt omdat de stikstofvergunning uitbleef, Hidden Garden moest worden verplaatst omdat de gemeente Eindhoven de vergunning voor het festival heeft afgewezen. Dit is slechts een greep uit het aantal evenementen dat hiermee te maken heeft.

Het zijn echter niet alleen muziekevenementen die tegen strengere vergunningseisen aanlopen. Zo werd zeer recent nog de marathon in Breda afgelast omdat de vergunning rondom het veiligheidsplan niet rond was en in Den Haag is het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes dat met Pinksteren plaats had moeten vinden enkele weken van tevoren afgelast omdat de opbouwvergunning niet rondkwam. Het evenement heeft naar eigen zeggen drie op- en afbouwdagen nodig. De gemeente gaf hen in de vergunning twee uur.

Risico’s

Wat je in veel gevallen ziet is een discrepantie tussen wat evenementen willen (en waar ze in de loop der jaren aan gewend zijn geraakt) en de nieuwe werkelijkheid waarmee gemeenten te maken hebben. Soms is het slechts één incident dat impact heeft op een stadsbrede festival- en evenementencultuur. Zo wil de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld naar aanleiding van het steekincident tijdens Solid Grooves strengere voorwaarden verbinden aan vergunningen die aangevraagd worden voor festivals met meer dan 2.000 bezoekers. Een van de nieuw regels is dat er in principe geen tickets meer aan de deur verkocht worden (tenzij een organisator kan bewijzen dat dat geen gevolgen voor de veiligheid heeft) maar ook zou het als het aan burgemeester Femke Halsema ligt mogelijk moeten zijn om de vergunning van evenementen ook last minute in te trekken.

Dergelijk beleid staat haaks op de ambitie van de gemeente om meer kleinere festivals een plek te geven in de stad, iets wat uitgewerkt moet gaan worden in een nieuw evenementenbeleid, dat volgend jaar al moet gaan starten. Kleine organisaties durven echter steeds minder te ondernemen omdat zo’n onzekere vergunning voor financieel minder daadkrachtige evenementen een te groot risico met zich meebrengt.

Lees hier verder