Verslag bijeenkomst ‘Werken met de commons’
18 maart 2019
Het nastreven van een oprecht gemeenschappelijk doel vraagt een verregaande manier van samenwerken. Door te werken vanuit het idee van de commons worden top-down agenda’s vermeden. Maar hoe weet je dan nog of de samenwerking goed verloopt? Op 6 maart spraken Friso Wiersum (European Cultural Foundation, ECF) en Erik Uitenbogaard (Casco Art Institute) over de institutionele mogelijkheden van de commons.
Connected Action for the Commons
Tijdens de eerste presentatie beschreef Friso Wiersum de opkomst van nieuwe vormen van samenwerken in een aantal Europese steden. Deze trend houdt verband met nieuwe culturele ontwikkelingen, legde hij uit, die nauw verbonden zijn met maatschappelijke veranderingen. Het begrip commons speelt daarbij een centrale rol.
Het fenomeen was voor de ECF aanleiding om deze nieuwe organisatievormen met elkaar en met beleidsmakers te willen verbinden, het Networked Programme. Een daartoe uitgeroepen call resulteerde in 2014 in een bijeenkomst van zes lokale/regionale kenniscentra en creatieve broedplaatsen: Culture 2 Commons (Kroatië), Krytyka Polityczna (Polen), Les Têtes de l’Art (Frankrijk), Oberliht (Moldavië), Platoniq (Spanje) en Subtopia (Zweden).
Bekijk hier het volledige artikel.