Verslag: Next Stage AR x Café Vanguard @ Paradiso

29 augustus 2024

Verslag: Next Stage AR x Café Vanguard @ Paradiso

Op 15 augustus is het eerste prototype van de AR-tool getest tijdens Café Vanguard in Paradiso, met een focus op het artistieke gebruik van Augmented Reality.

Enkele van jullie hebben voor en achter de schermen meegekeken. Voor degenen die het gemist hebben, hier een korte samenvatting. Speciale dank aan Lee-ann (programmeur Paradiso), Timothy (VJ), en de artiesten van Café Vanguard – het muziekcafé van Paradiso dat een podium biedt aan lokale artiesten met een liefde voor onder andere soul, afro en spoken word – voor het aangaan van dit experiment. Dankzij hun kennis, ervaring en creativiteit is deze eerste testcase boven verwachting goed gegaan.

Tijdens deze editie van Café Vanguard kregen vier artiesten de kans om een AR-experience te creëren bij één van hun nummers. Drie van hen hebben ervoor gekozen hiervan gebruik te maken. Zij leverden beeldmateriaal aan, waarmee de VJ met behulp van de tool de uiteindelijke experience ontwierp. Tijdens de show werden de toeschouwers door de artiesten gevraagd om een QR-code te scannen om de AR-experience te activeren.

Hoewel de uitkomsten van de observaties, een enquête onder het publiek, en een interview met een van de artiesten nog moeten worden uitgewerkt, kunnen al enkele bevindingen voorzichtig worden gedeeld. (1) De plaatsing van het digitale object hangt samen met de hoek waarin de QR-code wordt gescand, waardoor de plaatsing van het object niet altijd is zoals beoogd. Hier is ruimte voor verbetering. (2) Daarnaast waren sommige bezoekers al zo nieuwsgierig naar wat achter de QR-code schuilging, dat zij de AR-experience al activeerden voordat de artiest hen hierop had gewezen. Dit kan worden verholpen door de AR op ‘standby’ te zetten. (3) En hoewel niet iedereen in het publiek hun smartphone gebruikte, was de meerderheid toch nieuwsgierig genoeg om, op uitnodiging van de artiest, ‘the special surprise’ te ontdekken.

Het team van Next Stage AR nodigt iedereen uit om tijdens het CPFE 2024, maandag 16 september in TivoliVredenburg, in gesprek te gaan over de eerste bevindingen en ook zelf de tool te ontdekken.

Wat is Next Stage AR

De Nederlandse podiumsector ziet potentie in digitale ontwikkelingen, zoals augmented reality (AR), om concertervaringen te verrijken en competitief te blijven in de internationale evenementenindustrie. Ondanks succesverhalen van grote internationale evenementen met AR, hebben Nederlandse podia moeite om deze technologie toe te passen door barrières zoals gebrek aan kennis, toegankelijke technologie, gecentraliseerde kennisdeling, en technologie die rekening houdt met publieke waarden.

Het project “Next Stage AR” richt zich op het doorbreken van deze barrières door een open-source AR-toolkit te ontwikkelen, kennisdeling te faciliteren, en een veilig en publiekgericht ontwikkelproces op te zetten. Dit zal de podiumsector helpen nieuwe verdienmodellen te creëren, publieksparticipatie te versterken, en economisch weerbaarder te worden. Het project omvat pilotshows om de tools te testen en verder te ontwikkelen, met een focus op toegankelijkheid en interactie tussen publiek en artiesten.