Verslag: Paradisodebat 2018
30 augustus 2018
Hoe houdt de sector zich staande in tijden van vloeibaarheid? Met die meta-vraag trapte presentator Lex Bohlmeijer het jaarlijkse Paradisodebat af. Tijdens deze 16e editie stond de Fair Practice Code centraal. Kunsten '92 publiceerde een verslag.
Het Paradisodebat vormt traditiegetrouw de afsluiting van de Uitmarkt in Amsterdam en markeert het begin van het culturele seizoen 2018/2019. Met de ‘vloeibare samenleving waar alles voortdurend in beweging is’, schetste Bohlmeijer het kader van de middag, waarbij het ook vaak ging over de basale praktijk van alledag.
Hoe zorg je als kunstenaar dat je redelijk betaald wordt? Dat je er niet zomaar uitvliegt, want ‘voor jou tien anderen’? Minister Ingrid van Engelshoven van OCW kwam met nieuws en stelde een loon- en prijsbijstelling van 2,5 % in het vooruitzicht. Ze benadrukte dat kunst een waarde van zichzelf heeft. Na jaren waarin kunst werd weggezet als iets belangrijks voor bij voorbeeld de economie, is dat winst, al keerde het tij ook onder van Engelshovens voorganger. En nog een observatie: het leek wel alsof politici minder waarde hechten aan het behalen van (hoge) bezoekcijfers, nu een belangrijke subsidievoorwaarde voor makers en instellingen.
Wat het debat vooral duidelijk maakte: politici, kunstinstellingen en kunstenaars omarmen de Fair Practice Code. Beter loon naar werken staat overal op de kaart en iedereen ziet de urgentie.
Hier vind je een verslag en filmpjes van de vijf sprekers. De speech van Naomi Velissariou over diversiteit deed stof opwaaien!