Samen Digitaal Veilig
Vier cybersecuritytrends voor 2024
5 februari 2024
2024 is een belangrijk jaar. Er komen nieuwe cybersecuritywetten en technologie ontwikkelt zich snel.
Vertrouwen op internet is cruciaal voor bedrijven en de samenleving. Ingolf Rauh van Swisscom Trust Services benadrukt vier trends om cyberbedreigingen te bestrijden en digitaal vertrouwen te versterken. De vier belangrijke ontwikkelingen op het gebied van online veiligheid die belangrijk zijn voor mkb-bedrijven zijn volgens Rauh:
Nieuwe Wetten: NIS2 en DORA
De NIS2 wet zorgt voor strengere regels voor de beveiliging van netwerken en informatie. Het gaat vooral over de beveiliging van belangrijke systemen en hoe bedrijven moeten reageren als er iets misgaat. Deze wet moet in oktober 2024 in de EU-landen worden ingevoerd. Daarnaast kot de DORA; deze wet is speciaal voor de financiële sector. Het doel is om financiële bedrijven beter voor te bereiden op cyberaanvallen. Deze wet wordt waarschijnlijk in 2025 actief in de EU.
eIDAS 2.0 en Digitale Portemonnees
De EU overweegt een nieuwe regel voor digitale portemonnees. Dit zijn online ‘portemonnees’ waarin je jouw elektronische identiteit veilig kunt bewaren. Als de wet wordt aangenomen, zullen alle EU-landen deze digitale portemonnees vanaf 2024 gaan aanbieden.
Digitale Handtekening
Elektronische handtekeningen zijn nu officieel geldig in Nederland. Dit betekent dat je documenten digitaal kunt ondertekenen, wat tijd en geld bespaart. Deze handtekeningen zijn net zo geldig als handgeschreven handtekeningen.
Post-Kwantum Cryptografie
Kwantumcomputers worden steeds geavanceerder. Deze computers kunnen in de toekomst de huidige beveiligingsmethoden doorbreken. Daarom is het belangrijk dat IT-beveiligingsbedrijven nu al werken aan nieuwe beveiligingsmethoden die bestand zijn tegen deze kwantumcomputers.
Voor mkb-bedrijven is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en zich voor te bereiden op de nieuwe wetten en technologieën. Dit helpt om veilig te blijven in de digitale wereld.
Samen Digitaal Veilig
VNPF is partner van het online platform Samen Digitaal Veilig. Een initiatief van MKB-Nederland en IVBB. Met hulp van subsidies kunnen alle organisaties in Nederland kosteloos de eerste stappen zetten op het gebied van cybersecurity en daarna vrijblijvend besluiten vervolgstappen te nemen.
- Wil je starten met cybersecurity? lees dan hier meer
- Wil je direct een account aanmaken voor de gratis start versie van Samen Digitaal Veilig? klik hier
- Heb je de eerste maatregelen al genomen en wil je aantoonbaar voldoen aan digitale veiligheid? bekijk dan deze pagina
Het behalen van een keurmerk is niet verplicht. Ook niet onder de nieuwe wetgeving die dit jaar van kracht gaat. Wel kunnen gemeenten en grote bedrijven in de keten maatregelen gaan opleggen in de toekomst, omdat deze organisaties een zorgplicht krijgen voor de hele keten. Ben dus voorbereid en ga starten met het nemen van maatregelen. Want deze kosten tijd en belangrijker nog, ze beschermen je organisatie tegen internetcriminelen.