Vier vragen aan Guus Dutrieux

12 juni 2019

Guus Dutrieux is algemeen directeur van DUCOS en al jarenlang organisator van o.a. Parkpop in Den Haag en Zomercarnaval in Rotterdam. Guus en z’n team hebben voor Parkpop het doel gesteld om Parkpop vanaf 2020 dieselaggregaatvrij te maken en volledig op Greenbattery over te stappen. Op 29 juni organiseert de VNPF samen met Guus een werkbezoek aan Parkpop over Greenbattery en plastic bekers op festivals.

Wat is een Greenbattery en waarom willen jullie daarop overstappen?

Greenbattery’s zijn grote accu’s in de vorm van zeecontainers. Er zijn natuurlijk meerdere leveranciers van grote batterijen maar het voordeel van Greenbattery van Nuon/Vattenfall is dat deze zijn opgeladen met 100% groene energie verworven middels zonnepanelen en windmolens. Hierdoor is er ook in het opwekproces geen sprake van CO2-uitstoot. Daarnaast is Nuon/Vattenfall de eerste energiemaatschappij die op een serieuze wijze hierin investeert.

In een periode van drie jaar wordt toegewerkt naar de volledige overgang naar groene stroom. In 2018 werd een derde van alle voorzieningen gevoed door batterijen. Daarnaast is gebruik gemaakt van GTL in plaats van de zeer vervuilende dieselolie. In 2019 zullen, op de twee hoofdpodia na, alle voorzieningen gevoed worden door batterijen. De hoofdpodia en de aggregaten die, zo nodig, de batterijen op pijl houden zullen volledig draaien op de zeer schone GTL brandstof. In 2020 vindt vervolgens de volledige overstap naar Greenbattery’s plaats wat wordt ondersteund vanuit een bescheiden, vast elektranetwerk. 28 ton besparing aan CO2 uitstoot en het volledig wegnemen van uitstoot van fijnstof is dan definitief en structureel een feit.

Met de overstap naar batterijen wil Parkpop een voorbeeld geven aan het lokale en landelijke festivallandschap. In de hoop dat alle evenementen zullen volgen, waarmee de verduurzaming van de evenementensector collectief omarmd zal worden.

Wat vormde het grootste struikelblok voor de overstap?

De grootste struikelblokken zijn nog de beperkte beschikbaarheid van batterijen en het ontbreken van goede regelgeving. Het laatste zorgt ervoor dat overheidsdiensten nog vaak eigen interpretaties van risico’s en oplossingen toepassen, wat daardoor niet altijd even gunstig uitpakt. Daarnaast zullen bij meerdaagse evenementen voorziening getroffen moeten worden om de batterijen op pijl te houden, dat kan in een overgangsfase nog met aggregaten, maar het behoeft aanbeveling om festivallocaties te voorzien van enkele vaste stroompunten. Het voordeel is dat die stroompunten geen hoge vermogens hoeven te kunnen leveren, dat doen de batterijen wel; het gaat alleen om het eventueel bijvullen van de batterijen.

Het laatste mogelijke struikelblok is de financiering, het kost nog steeds ietsje meer dan het inhuren van aggregaten en dieselverbruik. Maar als wij met z’n allen deze stap zetten, dan zal het uiteindelijk prijstechnisch niet uitmaken. Het is aan de grotere en meer draagkrachtige festivals om het voorbeeld te geven en daarmede de weg vrij te maken voor de kleinere festivals.

Kunnen alle festivals zomaar overstappen op Greenbattery of is het afhankelijk van omgevingsfactoren?

Ja dat kan, iedereen die wil kan die stap maken. Echter, nog niet alle typen batterijen passen op elke locatie. Zo zijn Lithium batterijen nog niet inzetbaar als je evenement midden in de bebouwde kom plaatsvindt. Dat heeft te maken met brandrisico’s en een nog ontbrekende regelgeving hiervoor. Maar er zijn alternatieven. Die hebben weliswaar een kleinere opslagcapaciteit, maar zijn zeer goed bruikbaar. Wij maken daar ook gebruik van; zowel tijdens Parkpop als op Rotterdam Unlimited/Zomercarnaval.

Enneh…, wat kost dat en wat levert het op?

Ja, het vereist een extra investering, maar die is minder groot dan je verwacht. Parkpop hoopt haar collega’s van grotere evenementen aan haar zijde te vinden om die stap te zetten, zodat de toenemende vraag uiteindelijk de kosten zal doen dalen en het voor iedereen haalbaar wordt. Bij voldoende afname wordt het voor de leveranciers van batterijen ook interessanter om op meerdere locaties in het land opslagplekken en oplaatpunten van de batterijen te realiseren, waardoor ook de CO2 uitstoot tijdens transport zal afnemen.

Wat het je oplevert? Allereerst natuurlijk een goed geweten. Je weet dat ook jij je best doet om de wereld gezonder achter te laten voor de volgende generatie. Daarnaast neem je gewoon je verantwoordelijkheid, Parkpop bespaart in haar energieverbruik 28 ton aan CO2 uitstoot en ook van fijnstof is geen sprake meer. Aan massaevenementen zal voorlopig nog veel behoefte zijn, dat hoort bij onze huidige cultuur. Het doel moet zijn om deze gemeenschapsmomenten milieuneutraal te laten plaatsvinden.

Meer weten over hoe je van dieselaggregaten kunt overstappen op accu’s? Meld je snel aan voor het werkbezoek dat VNPF en DUCOS organiseren op 29 juni om 14.00 uur op Parkpop in Den Haag.