Bron

Cultuur + Ondernemen

Vijf duurzame kostenbesparende tips die je als cultureel ondernemer niet mag missen

5 oktober 2023

Het blijven dure en onzekere tijden.

De kosten van energie en materialen zijn vooralsnog blijvend hoog. Ook de huur is door de toegenomen inflatie gestegen. Kortom, een flinke lastenverzwaring, zonder dat je inkomsten automatisch meegroeien. Cultuur + Ondernemen zette op een rij wat je daar als kunstenaar, creatieve maker of culturele organisatie aan kan doen.

1. Maak een plan (en doe dat niet alleen)

Het bewustzijn om nog meer energie te gaan besparen is snel groter en normaler geworden. Het klokje wat lager zetten, ledverlichting en bewegingssensoren installeren en sluipverbruik voorkomen: het zijn allemaal zinvolle en praktische maatregelen om snel energie te kunnen besparen. Wat jouw situatie ook is: verduurzaming begint met het maken van een goed plan. Een energieadviseur kan je helpen een inventarisatie te maken met wat zinvolle aanpassingen en vervolgstappen voor jou zijn.

Denk ook na over je bedrijfsvoering zelf. De Kamer van Koophandel zet in dit artikel zeven manieren om je bedrijf te verduurzamen op een rij. Ook steeds meer brancheorganisaties ontwikkelen richtlijnen en handreikingen hoe je specifiek in jouw discipline stappen kan zetten in verduurzaming.

En, last but not least, steeds meer fondsen en subsidieverstrekkers nemen het in hun beoordeling mee hoe jij met verduurzaming omgaat.

2. Verduurzamen pand

Mogelijk ben je als cultureel ondernemer eigenaar van een atelier, studio of kantoor, maar waarschijnlijker is dat je een pand huurt. Het kan lonen om in gesprek te gaan met de pandeigenaar over verduurzaming van het pand. Een verduurzaamd pand is niet alleen meer waard, maar zorgt ook voor kostenbesparing. Win-win dus. Met kleine aanpassingen zoals kieren kitten en gebruik maken van waterbesparende kranen kun je al kosten besparen. Grotere aanpassingen, zoals gevel- of dakisolatie of glas vervangen, levert nog meer op.

Voor een culturele organisatie zal zo’n onderhandeling wellicht makkelijker verlopen dan voor een zelfstandig kunstenaar of cultureel ondernemer; puur omdat zij meer massa hebben. Huur je als kunstenaar een atelierruimte in een verzamelgebouw of maak je samen met andere éénpitters gebruik van een ruimte? Verenig je dan en ga gezamenlijk het gesprek met de verhuurder aan. Zo kun je samen afspraken maken over de lasten van de investeringen en de besparingen van energie.

Lees hier verder voor de volgende stappen.