Bron

VNPF

VNPF: Vrije expressie vraagt om bescherming, ook als het wrijving veroorzaakt

11 juli 2025

Als de samenleving in beroering is, zien we dat onmiddellijk terug op de podia van onze poptempels en popfestivals.

Dat is geen toeval. De culturele sector, popcultuur in het bijzonder, is van oudsher een ruimte voor vrije meningsuiting, artistieke expressie en maatschappelijke dialoog. Popcultuur is ontstaan als tegencultuur, met een uitgesproken emancipatoir karakter. Het bood en biedt ruimte aan wie zich niet gehoord of gezien voelt, en gaf en geeft generaties de mogelijkheid zich uit te spreken tegen onrecht, uitsluiting en opgelegde normen. Dat maakt VNPF-leden tot plekken waar protest mag klinken, gevestigde waarden ter discussie staan, en alternatieve perspectieven een plek krijgen.

Tegelijk zijn er grenzen. Haat zaaien, oproepen tot geweld, discriminatie of intimidatie horen niet thuis in de vrije ruimte die we koesteren. Soms is die grens helder; regelmatig vraagt het om zorgvuldige afweging. Binnen onze sector voeren we daar voortdurend het gesprek over. Dat doen we met elkaar, met artiesten, met publiek en met andere maatschappelijke partners.

De actualiteit laat zien hoe urgent dit is. De gebeurtenissen bij Paradiso (Amsterdam) in de nacht van 7 op 8 juli, waarbij gemaskerde personen met een dreigend spandoek probeerden druk uit te oefenen op een aangekondigd optreden, laten zien dat de vrijheid van programmeren geen vanzelfsprekendheid is. Zulke intimidatie vindt de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals) onacceptabel. Het onderstreept hoe kwetsbaar de vrije culturele ruimte is, en hoe belangrijk het is dat we die als sector blijven beschermen.

Dreigementen en/of pogingen om programma’s te beïnvloeden door middel van intimidatie wijst de VNPF resoluut af. De vrijheid om te programmeren is een fundamenteel onderdeel van een open, democratische samenleving. Artiesten, podia en festivals moeten veilig kunnen blijven opereren. VNPF-leden nemen signalen serieus, treffen maatregelen waar nodig, maar blijven pal staan voor de vrijheid die cultuur mogelijk maakt.