Voetbal op schermen op de festivalcamping of in je zaal?

16 mei 2019

Nu het Nederlandse voetbal in de lift lijkt te zitten, krijgt het VNPF-bureau onafhankelijk van elkaar verschillende vragen over hoe je voetbalwedstrijdvertoningen moet regelen qua rechten.
Als je dergelijke beelden vertoont op of in een locatie waar veel mensen komen, heb je hiervoor toestemming nodig van de rechthebbenden. Je regelt die toestemming met een evenementenlicentie van Videma. De vergoeding die zij ontvangen, wordt uitgekeerd aan de rechthebbende van de betreffende uitzending.

Waarom evenement- en geen horecatarief?
Vertoningen in poppodia of op popfestivals worden gezien als een evenement omdat er veel mensen op af komen, of dat er veel mensen ontvangen kunnen worden.

Waarom geen collectiviteit?
Het lastige met evenementen (vertoningen op popfestivals en in poppodia) is dat er mogelijk op de licentie door de rechthebbende opgestelde aanvullende voorwaarden van toepassing kunnen zijn. We zeggen niet dat het zo is, maar het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat een sportevenement door biermerk A wordt gesponsord en bezwaar heeft dat dit wordt getoond in of op een locatie waar vooral biermerk B zichtbaar is (door sponsoring). Dus voor dit soort vertoningen dient Videma eerst toestemming te vragen aan de rechthebbende van de uitzending.
Je moet daarom ook je licentie tijdig aanvragen.

De zenders die Videma vertegenwoordigt
Videma geeft toestemming voor het zakelijk gebruik van alle programma's die worden uitgezonden via de belangrijkste landelijke publieke en commerciële omroepen. Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma's die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3, NL24 (digitale kanalen publieke omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, FOX, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma's berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma's die ze uitzenden) en producenten.
Check de tarieven hier.

Ha! Fox Sports en Ziggo Sport dan?
Videma vertegenwoordigt geen betaalkanalen zoals FOX Sports en Ziggo Sport.
Bij vertoning van FOX Sports in het openbaar is een FOX Sports Zakelijk licentie verplicht. Het tarief van deze licentie wordt o.a. bepaald door het kijkoppervlakte en het segment van de locatie. De licentie wordt afgesloten voor de duur van 12 maanden en deze wordt automatisch verlengd met de duur van 12 maanden, tenzij er tijdig wordt opgezegd. Voor een prijsopgave komt vooraf een vertegenwoordiger langs op de locatie en indien van toepassing kan hij ook direct een licentie in orde maken.
Voor eenmalige evenementen kan er een evenementenlicentie worden afgesloten. Dit tarief wordt bepaald door het aantal bezoekers op de vergunning of het aantal bezoekers dat door een ticketsysteem geregistreerd is. Hier tref je deze tarieven aan.
Ziggo Sport verbiedt het zakelijk gebruik van hun uitzendingen.

Handhaving
Videma controleert actief op het zakelijk vertonen van tv-beelden. Als je zonder Videma-licentie publiekelijk tv-beelden vertoont, ben je verplicht de licentie alsnog af te nemen. Of er wordt een advocaat ingeschakeld.
Fox Sports zegt ook te controleren.