mkbservicedesk.nl
Voor het eerst in 5 jaar afname zzp’ers in Nederland
14 januari 2025
Minder zelfstandigen door controle schijnzelfstandigheid
Volgens de laatste gegevens uit de Monitor van de Kamer van Koophandel (KvK) is het aantal zzp'ers in Nederland in december 2024 afgenomen. Er waren 6.776 zzp'ers minder dan een maand eerder. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan het aantal ondernemers dat besloot te stoppen met hun bedrijf. In december 2024 schreven maar liefst 21.303 zzp'ers zich uit, een stijging van 54% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Ook in de eerste dagen van januari 2025 was er een opvallend hoger aantal ondernemers dat hun onderneming beëindigde. Volgens de KVK heeft dit 'omslagpunt' veel te maken met de strengere handhaving van de wet DBA.
Minder nieuwe zzp’ers in december 2024
Daarnaast blijkt uit de Monitor van de KvK dat er in december 2024 minder nieuwe zzp’ers gestart zijn dan in de voorgaande jaren. Met 14.527 nieuwe zelfstandigen was dit aantal 13% lager dan in december 2023. Dit markeert een bijzondere trend: voor het eerst sinds 2019 zijn er in een maand meer zzp’ers gestopt dan begonnen. Experts waarschuwen dat dit wel eens het begin zou kunnen zijn van een omslagpunt in de langdurige groei van het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland.
Groei over heel 2024, maar minder sterk
Hoewel het aantal zzp’ers in december en januari afnam, toont de Monitor van de KvK aan dat het totale aantal zzp’ers in 2024 toch een stijging vertoonde. In totaal kwamen er 52.573 zzp’ers bij, wat een groei van 3,1% betekent. Dit is echter een afname ten opzichte van voorgaande jaren, waarin de groei tussen de 4% en 8% lag. Momenteel telt Nederland bijna 1,8 miljoen zelfstandige ondernemers zonder personeel.
Sectoren waar de daling het sterkst is
De afname van het aantal zzp’ers is niet in alle sectoren even groot. In de zorg, bijvoorbeeld, is een opvallend aantal stoppers: 3.000 zzp’ers beëindigden hun werk, een stijging van 79% ten opzichte van december 2023. Dit leidde tot een netto-afname van bijna 1.700 zzp’ers in de zorgsector. Ook in de bouw en bij koeriersdiensten was er een aanzienlijke daling van het aantal zelfstandigen. In sectoren zoals de ict, persoonlijke dienstverlening en zakelijke dienstverlening lijkt het aantal zzp’ers echter relatief stabiel te blijven.
Handhaving Wet DBA en de mogelijke impact
Een mogelijke oorzaak voor de recente daling van het aantal zzp’ers is de handhaving van de Wet DBA. Sinds 1 januari 2025 heeft de Belastingdienst weer de mogelijkheid om streng te controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat als blijkt dat iemand ten onrechte als zzp’er is ingeschakeld, terwijl deze persoon eigenlijk in loondienst zou moeten zijn, er achterstallige loonbelasting geheven kan worden. Vooralsnog worden er in 2025 geen boetes opgelegd voor deze situatie, maar de aangekondigde handhaving kan wel een factor zijn die bijdraagt aan de afname van het aantal zzp’ers in Nederland.