Voortgang mogelijke wetgeving doorverkoop tickets

22 maart 2018

Minister Van Engelshoven (OCW) verwacht in het najaar de Tweede Kamer op de hoogte te kunnen brengen van haar onderzoek naar mogelijke wetgeving voor de doorverkoop van tickets. Dat schrijft ze in een Kamerbrief van 15 maart.

Op 13 november 2017 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van Peter Kwint (SP). De regering werd toen verzocht op korte termijn met een voorstel te komen ‘om secundaire tickethandel aan banden te leggen’. In een Kamerbrief van 15 maart jl. schrijft Van Engelshoven in een eerste reactie dat ze het in dit stadium te vroeg vindt om conclusies te trekken. Er is tot nu toe met een aantal partijen gesproken om de problematiek in kaart te brengen: de Popcoalitie, ACM, eBay en Marktplaat.nl. Tot op heden heeft ze twee gesignaleerde problemen opgehaald:

  1. fraude bij doorverkoop van valse tickets;
  2. opkoop van (grote) partijen tickets om deze vervolgens door te verkopen voor veel hogere prijzen.

Gesprekken met de sector & wie moet er handhaven?

In de komende maanden volgen ook gesprekken met de VNPF, VVEM, Ticketmaster, Mojo, Music Managers Forum NL, de beroepsvereniging voor artiesten en de KNVB. Een vraagstuk waar de minister antwoord op dient te vinden, is wat daadwerkelijk de omvang van het probleem is en of dit wetgeving legitimeert. Naar de omvang van het probleem is vooralsnog geen goed onderzoek gedaan. Een belangrijke vervolgvraag zal zijn wie eventuele wetgeving moet handhaven.

Kamervragen over snel uitverkocht U2-concert

Op 1 februari stelde Peter Kwint (SP) Kamervragen over het bericht dat kaarten voor een U2-concert binnen enkele minuten waren uitverkocht. Dat lijkt een grap, maar is het niet. De vragen kwamen niet voort uit verbazing dat een U2-concert zo snel uitverkoopt, maar hadden betrekking op de snelheid waarmee ze vervolgens werden aangeboden op doorverkoopsites. Minister Van Engelshoven heeft de vragen 15 maart beantwoord.