Bron

Kunstloc Brabant, Boekmanstichting e.a.

Waarde van cultuur 2024 gepresenteerd: Cultuurmonitor van Brabant

19 september 2024

Waarde van cultuur is de cultuurmonitor van Brabant, waarin ontwikkelingen in de Brabantse culturele en creatieve sector in beeld worden gebracht.

Met de monitor wordt cultuurbeleid op verschillende niveaus gevoed en kunnen gefundeerde keuzes gemaakt worden voor beleid. In 2024 is de monitor voor het eerst volledig online gepubliceerd. De Waarde van cultuur 2024 bevat een samenvattend overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Brabantse cultuursector.

Hoe staat de culturele sector in Noord-Brabant ervoor? De belangrijkste conclusies uit de Waarde van cultuur 2024 zijn hier te vinden.

De waarde van cultuur wordt belicht vanuit drie kapitalen: cultureel, sociaal en economisch. Voor deze editie zijn verkennende onderzoeken uitgevoerd naar derde plekken, culturele loopbanen, en de effecten van maatschappelijke ontwikkelingen. Nieuw in 2024 is dat de Waarde van cultuur volledig online is verschenen, inclusief een dashboard met onderzoeksgegevens, en gemeenteprofielen.

De monitor Waarde van cultuur wordt elke twee jaar herhaald. In 2018 verscheen de eerste editie, op 19 september 2024 is de vierde editie gelanceerd. Waarde van cultuur 2024 is de eerste monitor met ‘post-coronacijfers’, waarmee wordt bekeken hoe de sector zich al dan niet herstelt. BrabantStad breidt in 2024 uit met Oss en Roosendaal. Zo hebben zeven gemeenten (B7-gemeenten) een eigen profiel in de monitor.

Noord-Brabant was de eerste provincie waar onderzoeksresultaten werden gebundeld, en is nog steeds een voorloper als het gaat om cultuurmonitoring. Het onderzoek Waarde van cultuur wordt uitgevoerd door een werkgroep van projectleiders en onderzoekers van Het PON & Telos, Boekmanstichting, Pyrrhula Research Consultants en Kunstloc Brabant. Waar nodig wordt samenwerking gezocht met andere (onderzoeks)partijen. Een externe klankbordgroep ondersteunt in het duiden van de resultaten. Tenminste vier keer in het onderzoeksproces vindt een opdrachtgeversoverleg plaats. Kijk hier voor meer informatie.