Cultuur + Ondernemen
Waarom zelfevaluatie van de governance essentieel is voor VNPF-leden
18 februari 2025
Zelfevaluatie is een belangrijk instrument voor podia en festivals om stil te staan bij hun prestaties en toekomstplannen.
Volgens een adviseur op het gebied van governance en organisatieontwikkeling betrokken bij Cultuur + Ondernemen is het goed om minstens één keer per jaar te reflecteren op de behaalde resultaten en de weg daar naartoe. Wat ging goed? Wat kan beter?
Daarnaast biedt zelfevaluatie de kans om expliciet aandacht te besteden aan de Governance Code Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat organisaties die regelmatig evalueren, beter presteren.
Hoe pak je een zelfevaluatie aan?
Een zelfevaluatie helpt organisaties om scherper naar hun eigen functioneren te kijken. Een concreet voorbeeld: veel raden van toezicht denken dat ze divers zijn, maar door kritische vragen te stellen, blijkt vaak dat hier nog verbetering mogelijk is. Een externe adviseur kan helpen door best practices te delen en een rapportage op te stellen met concrete actiepunten. Dit document biedt houvast gedurende het jaar en ondersteunt organisaties bij het monitoren van hun voortgang.
Advies voor een effectieve zelfevaluatie
Voor organisaties die een zelfevaluatie willen uitvoeren, zijn er drie belangrijke adviezen:
- Neem de tijd – Een zelfevaluatie is waardevol, mits er voldoende ruimte is voor reflectie.
- Betrek de directeur(-bestuurder) – Laat hem of haar ook een vragenlijst invullen en neem deze inzichten mee.
- Gebruik bestaande tools – De toolkit van Cultuur+Ondernemen bevat praktische formats en handreikingen die helpen om de zelfevaluatie goed vorm te geven.
Door structureel te evalueren en bij te sturen, kunnen podia en festivals sterker, inclusiever en toekomstbestendiger worden.