Wat doet muziek met ons?
7 februari 2019
Muziek heeft een enorme impact op onze hersenen, emoties en gedrag. Het activeert ons brein en kan zelfs fysieke pijn verzachten. Hoe kunnen we die effecten toepassen in de gezondheidszorg? En worden we slimmer van muziek?
Wat gebeurt er in je hersenen als je naar muziek luistert?
De één houdt van Bach, de ander gaat liever los op house of rap. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur, maar muziek laat maar weinig mensen koud. Je wordt er blij van, of juist verdrietig, of je krijgt vooral zin om te dansen. Hoe komt het dat die klanken ons zo in vervoering kunnen brengen?
Muziek activeert het hele brein, vertelt neuropsycholoog Erik Scherder. Als we naar muziek luisteren, worden tegelijkertijd allerlei verschillende hersengebieden actief. Muziek prikkelt bijvoorbeeld de motorische gebieden, die zorgen voor die onbedwingbare neiging om te dansen.
Ook hersengebieden die met emotie te maken hebben, worden door muziek geactiveerd. Niet zo gek dus dat een muziekstuk je zo kan raken. En luister je naar muziek die je mooi vindt, dan maken je hersenen dopamine aan, hetzelfde stofje dat bijvoorbeeld vrijkomt als je iets lekkers eet, of als je verliefd bent. Dat zorgt dan weer voor een gelukzalig gevoel.
Als we samen muziek maken, bijvoorbeeld door met z’n allen te zingen, maakt ons brein nog zo’n fijn stofje aan: oxytocine. Dat ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat we ons met anderen verbonden voelen. Zo zorgt muziek voor een gevoel van saamhorigheid.
Lees hier het volledige artikel.