Bron

Mores Steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag

Webinars ‘Risico’s op grensoverschrijdend gedrag’ & ‘Omgaan met meldingen’

14 augustus 2024

Iedere organisatie moet een risico-inventarisatie en -evaluatie doen, niet alleen op het gebied van gevaarlijk werk maar ook om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en beperken.

Welke risico’s op grensoverschrijdend gedrag zijn specifiek voor onze sector? En hoe pak je zo’n inventarisatie aan? In een webinar op 9 september gaat Mores daarover in gesprek met deelnemers en geven ze een aantal praktische handvatten.

9 september en 25 november

En als je dan als organisatie of leidinggevende een melding krijgt van grensoverschrijdend gedrag, wat moet je dan doen? En hoe? Arbeidsrechtadvocaat en vertrouwenspersoon Loes Wevers is gespecialiseerd in integriteit in arbeidsrelaties. Als gastspreker neemt zij deelnemers van dit  webinar op 25 november as. mee in de do’s & don’ts voor leidinggevenden bij meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Aanmelding mogelijk vanaf begin november.

Mores

In 2018 werd Stichting Mores.online opgericht door een groep initiatiefnemers uit de culturele, creatieve en mediasector. Dit steun- en adviespunt is er om mensen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag, een veilige plek te bieden en de sociale veiligheid op de werkvloer te bevorderen.

Mores heeft een belangrijke vangnetfunctie. Werkenden en studenten in de sector die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, en die nergens anders terecht kunnen of willen, kunnen via het steunpunt bij een vertrouwenspersoon terecht. Ook organisaties uit de sector kunnen bij Mores aankloppen voor advies over sociale veiligheid op de werkvloer.

In een sector vol kleine samenwerkende organisaties en zelfstandige zzp’ers, die vaak op zichzelf zijn aangewezen, vervult een onafhankelijk steun- en adviespunt als Mores een cruciale rol. De steun voor Mores binnen de sector is dan ook groot.