‘Wegwerpbeker op festivals is een optie bij circulair gebruik’

4 juni 2019

De plastic wegwerpbeker kan prima worden gebruikt op festivals mits het plastic daarna volledig wordt gerecycled. Dat zegt Jaap den Doelder, professor Fysische Chemie van de Technische Universiteit Eindhoven, die op het Vestrock-festival de lezing ‘Keuzes rondom kunststof’ gaf.

Het afgelopen jaar is er een discussie ontstaan over het terugdringen van plastic. In de festivalwereld zorgt dit ervoor dat er in de toekomst bijvoorbeeld enkel gewerkt gaat worden met een hardcup. Volgens professor Fysische Chemie Jaap den Doelder van de TU Eindhoven is er echter nog toekomst voor de traditionele plastic beker. “De harde beker is niet per definitie beter dan de wegwerpbeker en wordt pas duurzamer dan zijn wegwerpbroertje als hij heel vaak gebruikt wordt. Het hangt van de hele levenscyclus af of de zachte wegwerpbeker een mindere keuze is dan de harde beker. Als onderdeel van een circulaire economie kan de wegwerpbeker prima worden ingezet.”

Den Doelder gaf tijdens de Vestrock University uitleg over zijn visie. Hij presenteerde tijdens zijn lezing wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat er een toekomst voor het gebruik van plastic is. Hij brak hierbij een lans voor het herontwerpen van verpakkingen, zoals het gebruik van drinkzakjes op festivals en beter gebruik van gerecycled plastic. “Kiezen voor kunststof betekent vaak kiezen voor lagere CO2-uitstoot, maar ook kiezen voor een mogelijk afvalprobleem. Laten we samen nadenken over goede oplossingen waarbij we dit afval juist weer als grondstof kunnen gebruiken. We zullen deze uitdaging behandelen vanuit een aantal sprekende voorbeelden, waarbij de drinkbekers op festivals niet zullen ontbreken.”

Vestrock University is het informatieve programmaonderdeel van het festival Vestrock, waar wetenschappers en vooraanstaande sprekers actuele thema’s vanuit verrassende invalshoeken behandelen.

Bekijk hier het volledige artikel.