Welcome to The Village verhuist voor jubileumeditie naar de binnenstad

4 oktober 2021

Welcome to The Village keert niet terug in de Groene Ster, het recreatiegebied vlak buiten Leeuwarden waar het festival sinds haar oprichting plaatsvond.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over Welcome to The Village en de andere festivals in de Groene Ster. Een nieuwe, vaste locatie is er nog niet, maar de komende jubileumeditie van WTTV zal in de binnenstad van Leeuwarden plaatsvinden.

Recreatiegebied De Groene Ster was lange tijd de thuisbasis voor Welcome To The Village en andere festivals. Tot afgelopen jaar, toen de voorzieningenrechter de vergunning schorste en WTTV op zoek moest naar een andere plek. Toch is de lopende juridische strijd tussen Groene Ster Duurzaam en Gemeente Leeuwarden niet de enige reden om de Groene Ster vaarwel te zeggen.

“De afgelopen twee coronajaren hebben hun weerslag gehad op de organisatie, mentaal maar ook financieel. Het festival voor een jaar naar de binnenstad verplaatsen betekent zekerheid: we gaan iets organiseren dat doorgaat na twee bijzondere jaren, voor onze bezoekers, artiesten, ondernemers, vrijwilligers en onze partners”, aldus festivaldirecteur Ruben Bosch.

“Na de schorsing van de vergunning, tien dagen voordat Welcome to The Village afgelopen jaar zou plaatsvinden kregen we veel hulp aangeboden vanuit de stad. Binnen twee dagen hadden we een nieuwe versie van het festival in de stad in de steigers staan, die helaas vanwege de verzwaarde coronamaatregelen niet mocht plaatsvinden. We zijn nu in gesprek met dezelfde partijen om een hele feestelijke jubileumeditie van Welcome to The Village te realiseren, want laten we niet vergeten dat het festival in 2022 tien jaar bestaat!’’

Lange termijn: ontwikkelen en verduurzamen
Het is volgens Bosch niet de bedoeling om Welcome to The Village voorgoed naar de binnenstad van Leeuwarden te verhuizen. De verplaatsing van het festival naar het stadscentrum is eenmalig, en zal in principe alleen in 2022 op die manier plaatsvinden. De organisatie kijkt ondertussen verder. “Een droomscenario zou zijn dat we een gebied kunnen betrekken waar we vast mogen blijven, dat we kunnen ontwikkelen en volledig duurzaam kunnen maken, maar waar we ook door het jaar heen activiteiten kunnen organiseren. Een beetje zoals Paradigm in Groningen, of Thuishaven in Amsterdam.’ vertelt artistiek leider Eva van Netten. ‘We zijn aan het rondkijken in de omgeving naar geschikte locaties, en staan natuurlijk altijd open voor goede ideeën. Wel in de buurt van Leeuwarden, want we willen hier graag blijven!”

Welcome to The Village vindt plaats op 15, 16 en 17 juli 2022.