Welcome to The Village wint prestigieuze Europese EFFE-Award

26 september 2019

Het Friese festival Welcome to The Village is één van de vijf winnaars van de Europese festivalprijs EFFE. De prijs wordt via een internationale vakjury tweejaarlijks uitgereikt door de European Festival Association aan vijf Europese festivals. Voor de editie van 2019 werd de keuze gemaakt uit ruim zevenhonderd Europese festivals.

Welcome to The Village won de prijs vanwege het artistiek excellente programma en de sterke impact die het festival op lokale en regionale cultuursamenwerkingen heeft. Het festival wordt geroemd om de onconventionele manier waarop men naar de maatschappij kijkt, over 5 of 50 jaar, op en buiten de festivalweide. Het creëren van ‘Mienskip’, van verbondenheid, het zorg dragen voor diversiteit en inclusiviteit in het programma en de ambitie om in 2022 volledig circulair te zijn wordt door de jury geprezen. Eerdere Nederlandse winnaars zijn het Groningse Noorderzon en Festival Oude Muziek uit Utrecht.
 

Artistiek leider Sjoerd Bootsma is erg blij met het winnen van de prijs: ‘Welcome to The Village is als festival toch een beetje een vreemde eend in de bijt, wij doen het vaak echt anders dan de meeste festivals. Het festival gaat over hoe we in een veranderende tijd toch als samenleving bij elkaar kunnen blijven en openstaan voor veranderingen en elkaar. De kunstenaars die werk presenteren op ons festival vertellen daar grotendeels over. Maar achter de schermen passen we ook toe wat er op de podia wordt gepreekt: een heel groot deel van onze performers is vrouw, er werken veel nieuwkomers mee als vrijwilliger, er is aandacht voor goed en lokaal voedsel en we steken veel energie in samenwerkingen met de regio en tegelijk met internationale partners. Welcome to The Village is tegelijk een superlokaal als ook een internationaal festival. Het is fantastisch dat een internationale jury ons hiervoor beloont met deze prachtige prijs, dat is een geweldige steun in de rug.