Werknemers moeten vanaf 2 februari 2025 ‘AI-geletterd’ zijn

13 februari 2025

Vanaf 2 februari 2025 is het verplicht voor werknemers die met artificial intelligence (AI) werken om voldoende AI-geletterd te zijn.

Daarnaast treedt er dan een verbod in werking op bepaalde AI-systemen die een ‘onaanvaardbaar risico’ met zich meebrengen, zoals systemen voor emotieherkenning op de werkvloer en in het onderwijs. Dit is onderdeel van de AI Act, een Europese verordening die sinds 2 augustus 2024 van kracht is en de komende jaren geleidelijk wordt ingevoerd.

AI-geletterdheid: wat betekent dit voor werkgevers?

De AI-verordening verplicht organisaties ervoor te zorgen dat hun werknemers voldoende kennis en vaardigheden hebben om veilig en bewust met AI om te gaan. Dit geldt niet alleen voor vaste medewerkers, maar ook voor zzp’ers en externe partijen die AI-systemen binnen de organisatie gebruiken.

Wat als ‘voldoende AI-geletterd’ wordt beschouwd, hangt af van de rol van de werknemer en de AI-toepassingen die gebruikt worden. Een HR-professional die AI inzet voor sollicitatieprocessen, moet bijvoorbeeld meer kennis hebben dan iemand die AI als zoekmachine gebruikt.

AI-regels integreren in het bedrijfsbeleid

De AI-verordening schrijft niet voor hoe werknemers precies AI-geletterd moeten worden. Werkgevers kunnen daarom regels rondom AI vastleggen in een AI-beleid. Dit beleid zou kunnen omvatten:

  • Welke AI-tools mogen worden gebruikt en door wie?
  • Hoe mogen AI-tools ingezet worden?
  • Welke trainingen en scholing zijn per functie noodzakelijk?

Een gestructureerde aanpak is essentieel: het uitvoeren van een nulmeting van AI-kennis binnen de organisatie kan helpen om te bepalen welke trainingen nodig zijn.

Nog geen AI-toezichthouder, maar voorbereiding is belangrijk

Op dit moment is er nog geen officiële toezichthouder voor de AI-verordening in Nederland, wat betekent dat er nog niet actief gehandhaafd wordt op AI-geletterdheid. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft echter al een coördinerende rol en ondersteunt organisaties bij hun voorbereiding. De AP heeft hiervoor een handreiking gepubliceerd met een stappenplan voor het bevorderen van AI-geletterdheid.

Wat kun je als werkgever doen?

Om goed voorbereid te zijn op de nieuwe regels, is het voor organisaties belangrijk om:

  • In kaart te brengen welke AI-systemen binnen de organisatie worden gebruikt.
  • De AI-geletterdheid van medewerkers te meten en waar nodig bij te scholen.
  • Een AI-beleid op te stellen om een veilig en verantwoord gebruik van AI te waarborgen.