Wetsvoorstel aangenomen voor toegang tot UBO-register

17 juli 2025

De Eerste Kamer heeft op 8 juli 2025 ingestemd met het wetsvoorstel Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers.

Publieke inzage in gegevens van uiteindelijk belanghebbenden, zoals directeur-grootaandeelhouders (dga’s), was sinds 2022 niet meer mogelijk. Het voorstel moet dit voor bepaalde groepen wel weer mogelijk maken.

Dga’s staan als ‘uiteindelijk belanghebbende’ – de zogenoemde UBO – geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. In eerste instantie konden anderen daar gegevens van opvragen, bijvoorbeeld om te zien wie er achter een onderneming zit. Op 22 november 2022 oordeelde het Europese Hof van Justitie echter dat het openbaar maken van zulke UBO-informatie te veel inbreuk maakte op de privacy. In reactie daarop is de toegang tot het register in Nederland sindsdien grotendeels stopgezet. De nieuwe wetswijziging moet het register voor een aantal partijen weer toegankelijk maken.

De groepen met een legitiem belang

Op 8 juli 2025 heeft de Eerste Kamer namelijk ingestemd met een wetswijziging die de toegang tot het UBO-register (artikel) inperkt. Deze wijziging volgt uit de Europese anti-witwasregels en moet zorgen voor een zorgvuldigere afweging tussen transparantie en de bescherming van persoonsgegevens. Dit zou voor een structurele oplossing moeten zorgen: UBO-gegevens zullen alleen toegankelijk blijven voor partijen met een goede reden (ofwel een aantoonbaar legitiem belang). Deze partijen bestaan uit vier groepen, namelijk:

  1. Partijen die verplichte toegang moeten hebben op basis van de anti-witwasrichtlijn. Dit zijn de bevoegde autoriteiten, financiële inlichtingen eenheden (FIUs), meldingsplichtige entiteiten (zoals banken, notarissen, accountants) die cliëntenonderzoek uitvoeren volgens de anti-witwasrichtlijn, en elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die een legitiem belang kan aantonen;
  2. Partijen die toegang krijgen in het belang van de naleving van sancties en het toezicht en de handhaving daarop;
  3. Bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak waarvoor het, in verband met een wettelijke of Europeesrechtelijke verplichting of bevoegdheid, noodzakelijk is om UBO’s te achterhalen;
  4. Personen of instellingen die hun eigen UBO-gegevens opvragen.

De Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers is inmiddels in het Staatsblad gepubliceerd. De wet treedt in werking met ingang van 16 juli 2025!!