Bron

fondspodiumkunsten.nl

Wijzigingen investeringsregeling vrije producties en opening aanvraagloket

15 april 2024

Wijzigingen investeringsregeling vrije producties en opening aanvraagloket

Op maandag 15 april 2024 heropent het aanvraagloket voor de Investeringsregeling vrije producties.

In afstemming met vertegenwoordigers uit het circuit van vrije producenten voert Fonds Podiumkunsten daarbij een aantal wijzigingen aan de regeling door. Ze zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.

Wat gaat veranderen?

De Investeringsregeling vrije producties heropent als doorlopende regeling zonder vaste indiendatum. Dat betekent dat je doorlopend een voorwaardelijke subsidie kunt aanvragen, zolang het budget toereikend is. Het gaat daarbij om producties waarvan de première op zijn vroegst 6 maanden en uiterlijk 2 jaar na de indiendatum plaatsvindt. Daarnaast maken ze de regeling toegankelijker door het minimumaantal verwachte bezoekers per productie te verlagen van 22.500 naar 20.000 bezoekers.

Er komt een vast format voor het aanleveren van een begroting en bezoekersaantallen. Ook betrekken ze twee externe adviseurs met kennis over en ervaring met productie in het vrije circuit bij het beoordelingsproces.

Meer informatie over de regeling vind je hier.

Over de Investeringsregeling vrije producties

De Investeringsregeling vrije producties stelt vrije producenten in staat om te investeren in nieuw Nederlands repertoire en een breed publiek te bereiken. Met de regeling dekken ze risico’s af die gepaard gaan met het maken van nieuwe, grootschalige vrije producties. Succesvolle projecten helpen de regeling in stand te houden door een bijdrage te leveren aan het budget.

De regeling startte in 2023 met een budget van 19,8 miljoen euro. Een deel daarvan is al voorwaardelijk toegekend aan 26 producenten, van cabaret- en dansvoorstellingen tot grootschalige (locatie)theaterproducties en musicals.

Aanvraag indienen

Je kunt vanaf 15 april 2024, 09.00 uur doorlopend een subsidieaanvraag indienen voor de Investeringsregeling vrije producties. Het loket sluit zodra het beschikbare budget is uitgeput. Is het budget weer aangevuld met bijdragen van succesvolle producties? Dan heropent het loket voor nieuwe aanvragen.

Heb je vragen? Mail Fonds Podiumkunsten via vrijeproducties@fondspodiumkunsten.nl of bel 070-7072700 (maandag t/m vrijdag, 9.00-17.00 uur CET).