Willemeen bestaat 50 jaar

27 november 2023

Willemeen in Arnhem bestaat vijftig jaar.

Om dit jubileum te vieren ging het jongerencentrum en subcultureel podium maar liefst 50 uur aangesloten open. In een halve eeuw tijd is er muziek uit vele genres voorbij gekomen, waaronder opkomende én bekende namen.

‘’Wat Willemeen anders maakt is dat ons programma meer een eigen smaakje heeft”, vertelt Jorrit Hompe, programmeur van Willemeen, aan RTV Connect. Volgens hem zijn podia als Willemeen belangrijk omdat beginnende bands hier hun eerste show kunnen doen. “Dat zijn de wortels voor acts die uiteindelijk de grote zalen gaan vullen.”

Willemeen is een jongerencentrum en poppodium aan het Willemsplein in Arnhem. Het poppodium is een begrip in Arnhem vanwege het brede aanbod livemuziek uit vele genres, maar met name in de metal hoek. ‘‘Het gaat op dit moment erg goed’’, vertelt Hompe met een glimlach.

‘‘Sinds de coronatijd besteden we voor de helft aan cultuur, en de andere helft aan welzijn. En die combinatie valt mooi in elkaar’’, vertelt Hompe. Willemeen is onderdeel van welzijnsorganisatie Rijnstad en houdt bezig met welzijn in de vorm van jongerenwerk. Jongerenwerkers begeleiden jongeren die uitdaging zoeken in een concert organiseren, posten ontwerpen, koken voor bands of medewerkers en achter de bar of kassa staan. De organisatie van Willemeen bestaat uit ruim honderd vrijwilligers en enkele vaste werknemers.

Om haar 50-jarig bestaan te vieren, opende Willemeen van vrijdag 24 november tot zondag 26 november vijftig uur aangesloten haar deuren. Van vrijdagmiddag tot zondagavond was er non-stop muziek. Op zondag was er een poster-expositie met popart uit de geschiedenis van Willemeens eigen zeefdrukkerij.