Zes vragen aan Dannij Bol

12 april 2018

Deze week stelden we zes vragen aan Dannij Bol, programmeur van Bevrijdingsfestival Limburg en coördinator programmering bij Parkstad Limburg Theaters. Lees meer over zijn helden, het eerste concert dat hij bezocht (ska/dialect in een feesttent) en zijn gedroomde line-up.

Wie ben je?
Ik ben Dannij Bol en de programmeur van Bevrijdingsfestival Limburg. Daarnaast werk ik als coördinator programmering bij Parkstad Limburg Theaters, waar we zo’n 800 concerten en voorstellingen per jaar doen. Op muzikaal gebied verzorg ik verder programmering van Cultura Nova en jazzOUT Festival. Min of meer ben ik vanzelf het vak ingerold door als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een jongerencentrum, als lid van de programmacommissie en DJ.

Wat was het eerste live concert/show waar je ooit naartoe ging?
Dat zal ergens in 1986 zijn geweest, in een feesttent in Roermond. Het was een concert van de Janse Bagge Bend, een ska/dialectgroep die toen veel optrad in Limburg. De groep scoorde in de jaren’80 een top tien hit met een bewerking van Gimme Some Lovin’ van The Spencer Davis Group.

Waar ben je als programmeur van Bevrijdingsfestival Limburg tot nu toe het meest trots op?
Het programmabudget is redelijk beperkt vergeleken met andere festivals. Toch lukt het ons door de samenwerking met o.a. de welzijnsstichting, Pop in Limburg, Kunstbende, ECI Cultuurfabriek en COS Limburg een breed programma op diverse podia neer te zetten. Ieder jaar trekt het evenement toch zo’n 40.000 bezoekers. Het festival (5 mei) is inmiddels voor veel mensen een vaste waarde in hun agenda.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Bij Parkstad Limburg Theaters zou ik voor de LIMBURGzaal kiezen voor een band die véél te weinig optreedt en dat is natuurlijk TOOL. Liefst nog in een dubbelshow met Primus, frontman/bassist Les Claypool is één van mijn muzikale helden. In onze grote seated zaal kies ik dan voor Tom Waits!

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Fotografie heeft me ook altijd geboeid. Ik ben opgeleid als programmamaker/cameraman, dus het zou dan iets in die hoek moeten zijn.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
Ik ben opgegroeid in de jaren ’80 en luisterde toen veel naar metalbands uit die tijd: Guns ’n Roses, Megadeth, Def Leppard, Iron Maiden etc… Over een paar maanden staat die laatste band in het Gelredome en ben ik zeker weer van de partij!